Årets assyriska fotbollsförening är utan tvekan Assyriska IF i Norrköping. Både herrlaget och damlaget vann sin serie och avancerade till division 2.

Assyriska IF:s herrlag har tidigare spelat i division 2, men föll till trean förra året. I år var siktet inställt på att göra en snabb comeback, det vill säga vinna serien och avancera. Laget spelade stabilt, men serien var jämn och allt var ännu öppet i sista omgången. Assyriska behövde vinna sin sista match senaste söndag för att säkra avancemang. Och gjorde också det med siffrorna 2-1. 

Assyriskas tränare Jan Melle hade lovat spelarna att de får raka av hans hår om klubben vinner serien. Så skedde också under det uppsluppna firandet i Assyriska föreningens lokaler där man åt god mat, sjöng och dansade långt in på småtimmarna.  

En vecka tidigare hade också Assyriska IF:s damlag säkrat seriesegern och avancemang till division 2. Därmed skrevs assyrisk fotbollshistoria. Aldrig har ett assyriskt damlag nått så långt. Laget förlorade endast en match i serien och säkrade seger med sex poängs marginal till tvåan. 

Föreningen har inte bara haft idrottsliga framgångar utan har också lyckats bygga upp en stark samhörighet med mycket glädje och familjekänsla. Roger Lönn, tränare för damlaget, talar om en fantastisk grupp människor som det är ett privilegium att jobba med. 

Nebojsa ”Nebbe” Knezevij är föreningens allt-i-allo som fixar många praktiska saker och stöttar lagledning och spelare. Hans förklaring till framgången är klar:

– Det är lagandan. Det finns en så stor glädje och harmoni i lagen och i hela föreningen. Alla vet vad vi vill, vi jobbar för varandra, vi är som en stor familj. Det här skapar förutsättningar för framgång. 

Var lagandan i år ännu bättre än tidigare år?

– Jag tycker det. Vi fick in några karaktärsspelare och äldre spelare med rutin i herrlaget och de bidrog till att skapa ännu bättre stämning än tidigare. Dessutom måste jag lyfta fram tränaren för herrlaget, Jan Melle, som är positiv och tar fram de bästa hos alla.

Vad tror du om framtiden?

– Just nu njuter vi av framgången. Det var stort att se gamla mänskor komma fram med tårar i ögonen av glädje över vad vi åstadkommit. Jag är övertygad om att vi har resurserna för spel i division 2. Vårt mål är att bli ett stabilt lag i division 2 och på sikt stiga till division 1. Varför inte nästa år.

Nebbe har varit med i föreningen i sju år och stortrivs. Han är själv serb, men känner sig som en i den assyriska familjen.

– Jag lämnar inte klubben. Jag har sagt till dem att vill de bli av med mig måste de sparka ut mig. Ledningen är fantastiska mänskor som lägger ner sin själ i arbetet och verkligen brinner för det. 

Sargon Akcan är fotbollsansvarig i föreningen. Han förklarar att det är helt olika premisser för herrfotboll och damfotboll rent ekonomiskt.

– Herrlag drar in mycket mer pengar än damlag. Så är det bara inom fotbollen. Men vi vill satsa också på damlaget och är jättestolta över deras framgångar. 

Hur långt kan ni nå?

– Vi vill etablera oss i tvåan med båda lagen. Vi vill inte att spelarna ska uppleva någon stress, men på sikt vill vi nå längre. Vi skojade en gång om att ha ett assyriskt damlag i Allsvenskan. Sen slog det oss: kanske det inte bara är skoj. Kanske det en dag blir verklighet. 

Svante Lundgren 
Författare