Tala är silver, tiga är guld är ett välkänt ordspråk. För assyriernas del har dock detta varit en policy som fått vår kamp att lida av bakslag. Att tala är silver, att agera är guld är istället något vi borde leva utefter.

I Södertälje och resterande Sverige har assyrierna under sina lite mer än femtio år visat sig vara en av de folkgrupper som bäst lyckats integrera sig. Framgångssagan är lång, men under senaste året har framgångssagan förmörkats av Södertäljes kommun som bedrivit en hård politik och smutskastningskampanj mot assyriska bolag, organisationer och folkgruppen.

Inte många assyrier kan ha missat debatten mellan Assyriska FF och Södertäljes kommun där man valt att dra undan mattan för fotbollslaget i de diskussioner och överenskommelsen man hade kring en avbetalningsplan. Kommunen har visat att de inte är samarbetsvilliga och att man inte vill hjälpa Assyriska i den ekonomiska kris man befinner sig i. Huyada har skrivit om detta i en tidigare artikel.

Utöver detta har banker i kommunen stängt massvis av konton tillhörandes bolag ägda av assyrier. Detta utan att ge tillräckliga förklaringar om förundersökningen och misstankarna som är riktade och många entreprenörer står utan vetskap om hur länge deras tillgångar förblir frysta. Följdeffekten har blivit att många tvingats stänga ned sina verksamheter och deras bolag har försatts i konkurs.

I media och på annat håll svartmålas hela den assyriska folkgruppen som kriminell och som att föräldrar inte tar ansvar för sina barn. Detta har bland annat Södertäljes säkerhetschef Emir Gazibegovic yttrat i ett tal i Södertäljes stadshus. För detta kritiserades han bland annat av Anders Hammarlind i en insändare i LT. Kritik mot Emir Gazibegovic har även lyfts upp av Assyria TV i flertal program, bland annat ett med Özcan Kaldoyo.

I ett steg att sätta stopp för detta och för att ena sina röster anordnades en föreläsning av assyriska föreningen i Södertälje tillsammans med syrianska föreningen och kyrkorna i kommunen. Föreläsningens syfte var att föra ett samtal kring den negativa bilden av Södertälje som målats upp och till föreläsningen hade man bjudit in Nazem Tahvilzadeh, lektor i statsvetenskap och forskare i offentlig förvaltning, politik och demokratiteori.

Föreläsarens slutsats var tydlig, det som förekommer i staden Södertälje mot assyrierna är inget annat än diskriminering och rasism.

När Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna (KD), väl var på besök i S:t Jacobs katedral i Södertälje förväntade sig många att ämnet skulle föras på agendan. Men i stället för att ta tillfället i akt och lyfta denna aktuella fråga har uppgifter kommit om att man internt kom överens om att inte prata om diskrimineringen från kommunen.

Assyrier utgör mer än 150 000 av Sveriges befolkning och har möjlighet att göra sin röst hörd och att räkna med. Många politiker och partier är intresserade av att vinna denna grupps röster men när det väl kommer till kritan vågar vi inte ställa politikerna mot väggen och besöket i katedralen är ytterligare ett av många bevis för detta.

Politikerna är beroende av folket, inte tvärtom. Många politiker saknar sakkunskap om våra frågor, men är intresserade av att lära sig mer och med en stark röst och en väl organiserad kraft kan vi få politiker att jobba mer aktivt för våra frågor. För att komma till det stadiet är det av vikt att vi förändrar vårt tankesätt, förkastar vår tystnad och byter taktik.

Att tala är silver, att agera är guld