Mordet på assyriske läraren, Ghazi Yonan, i nordöstra Syrien kan ha blivit upprinnelsen till den upplopsliknande situationen som har uppstått i Yonans hemort Derik. De kristna assyriernas egendomar och flera kyrkor, har enligt tidiga rapporter, vandaliserats.

I den assyriska staden Derik i nordöstra Syrien, knappt någon mil från både den turkiska och den irakiska gränsen, rapporteras nu att en riktad attack föreligger mot stadens kristna assyriska befolkning. Kyrkor har fått sina fönster och portar krossade och bilar som tillhör assyrier har antänts på gatorna. Enligt uppgifter skall också de lokala mullorna manat till försiktighet och uppmuntrat assyrierna att bland annat stanna hemma och inte släppa iväg sina barn till skolorna tills stämningarna har lugnat ner sig.

Så sent som förra veckan kunde vi läsa att den assyriske läraren, Ghazi Yonan, far till fem flickor, avrättades på öppen gata av arabiska våldsmän i Derik. Det kan ha varit upprinnelsen till de bråk och kravaller mellan assyrier och kurder som under helgen och måndagen har eskalerat i Derik. Enligt uppgifter började bråken någon gång i helgen med att assyriska och kurdiska ungdomsgäng, beväpnade med bland annat träpåkar och köttknivar, drabbade samman. Om bråken har någon koppling till den mördade assyriske läraren är oklart men den mördade assyriern skall ha arbetat på skolan där många av dessa ungdomar går. Bråken resulterade i att en person ur det kurdiska gänget dog. Polis tillkallades och lyckades separera de båda gängen.

Men efter begravningen av den kurdiska gängmedlemmen visste ilskan bland kurderna inga gränser. Polisen tvingades ta till tårgas och rökbomber för att hålla de olika grupperingarna ifrån varandra. Istället började den kurdiska mobben att tända eld på assyriernas egendomar så som bilar och butiker. Samtidigt har också kyrkorna i Derik blivit föremål för omfattande skadegörelse. Värst drabbad är den syrisk-ortodoxa kyrkan mor Dodo som är belägen i ett kurdiskt dominerat område i Derik. Enligt uppgifter skall fönster och porten till den flera hundra år gamla kyrkan ha krossats.

Enligt uppgifter skall läget nu vara något lugnare efter att polisen tillkallat förstärkning och spärrat av centrala Derik. Den syrisk-ortodoxa biskopen i området, biskop Matta Rohom, planerar enligt uppgifter att snart besöka Derik i hopp om att mäkla fred mellan de stridande grupperna. Tills vidare kommer de assyriska barnen i Derik att fortsätta stanna hemma från skolan tills de kan garanteras säkerhet.

Om firandet av påsken i Derik, som infaller denna vecka, kommer att påverkas av dessa händelser finns det ännu inga uppgifter om.


Relaterade länkar:
– Assyrisk fembarnspappa mördad i nordöstra Syrien