Ordinarie mittbacken Fredrik Samuelsson har knappt kommit tillbaka från sin skada, men är ändå högaktuell för spel från start mot Bunkeflo. Det är förstås svårt för tränarparet att veta att domaren ska dela ut kort till höger och vänster, men det är deras jobb att ha det i beräkningarna. Hade Lamin Conateh spelat mot Jönköping, hade Assyriska haft två mittbackar tillgängliga mot Bunkeflo, istället för en.

Assyriskas seger mot Jönköping smakade väl, även om notan kom som en chock efter att slutsignalen ljudit. Smålänningarna fick åka hem utan poäng efter att Dinho nätat strax innan paus. Dinho tog hand om egen retur, på Stefan Batans fina passning, när han gjorde enda målet i matchen.

På väg till matchen funderade jag mest på de två spelare, Lamin Conateh och Aziz Corr-Nyang, som inte tillhörde den uttagna truppen mot Jönköping. Två spelare som inte har varit sämre än någon annan truppen, utan snarare på den andra änden av skalan. Frågan var om avsaknaden av dessa två herrar skulle märkas i spelet på plan.

Pierre Bengtsson var mannen som skulle fylla Conatehs skor mot Jönköping. Bengtsson, som gjorde sin ”riktiga” comeback nu mot Jönköping, visade inga tecken på att han varit frånvarande hela säsongen. Han spelade enkelt och resolut. Dessutom var samarbetet mellan mittbacksparet för dagen, Bengtsson och Filip Bergman, bättre än vad jag tidigare sett. Enda plumpen kom då Bergman skulle nicka bort en boll, som han inte borde ha låtit studsa. En motståndare hann före och skulle ha runnit igenom om inte Bengtsson dragit honom i armen.

Domaren tvekade inte och visade det röda kortet för Bengtsson, som i sin comeback visade att takterna sitter kvar. Men medan jag själv var besviken på Bengtssons agerande, fick mittbacken beröm av Edmond Lutaj på presskonferensen. Lutaj menade att Bengtsson tog den ”smarta” utvisningen för lagets skull och därmed hindrade en trolig kvittering. Med facit i hand köper jag den tolkningen.

Elias Merkes kom in på sin rätta position istället för Bengtsson och visade återigen att om han ska spela så måste det bli som mittback. Göran Marklund fick betala priset för utvisningen genom att bli utbytt. Marklunds byte kan jag enbart se som tanklöst. Visserligen springer han minst av alla, men definitivt smartast. För att inte tala om egenskapen att hålla i bollen när laget behövde vila. Resten av matchen blev också därför ett evigt springande efter bollen.

Det för mig vidare till Corr-nyangs frånvaro. Batan och Eddie Moussa slet oerhört för laget, speciellt efter utvisningen. Speciellt vänsterkanten var den kant som producerade något i anfallsväg. Det som ändå förbryllar är avbytarbänken. Det fanns inte en enda yttermittfältare på bänken. Vad hade Assyriska gjort vid en skada på Batan eller Moussa? Antagligen skulle tränarparet flytta upp en ytterback, men vad säger det om konkurrenssituationen på den positionen? Sett till söndagens match, hade ”Azizou” gjort åttor med motståndarna.

Enligt uppgift var det planerat att Conateh och Corr-Nyang skulle kunna vara med på matchen mot Jönköping, för att senare under tisdagen åka till Gambias landslagsläger. Vilket skäl än Borgqvist och Lutaj hade för att peta de två ur truppen, spelar mindre roll i dagsläget. Resultatet blev ett rött kort till Bengtsson, och ett tredje gult till Merkes och Bergman. När Conateh flyger iväg finns det en enda tillgänglig mittback kvar.

Fredrik Samuelsson har knappt kommit tillbaka från sin skada, men är högaktuell att spela från start mot Bunkeflo. Det är förstås svårt för tränarparet att veta att domaren ska dela ut kort till höger och vänster, men det är deras jobb att ha det i beräkningarna. Hade Conateh spelat mot Jönköping, hade Assyriska haft två mittbackar tillgängliga mot Bunkeflo.

För övrigt är äntligen Dennis Östlundh tillbaka. Hans blotta närvaro tvingar medspelarna att höja sig ett par snäpp. Östlundh såg till att Assyriska gjorde jobbet som krävdes för att vinna. Att Östlundh inte är hundraprocentig, men ändå gör ett sådant intryck, höjer hans insats ännu mer.

Xhevdet Llumnica var också tillbaka och fick byta med en kroknande Dinho med ungefär femton minuter kvar. Llumnica visade bollkänsla visserligen, men snabbheten saknades. Det är naturligt att matcha in Llumnica, men mot Jönköping hade Corr-Nyang avgjort matchen om han fått samma lägen som Llumnica. Även Genc hade gjort ett bättre jobb. Där hade jag, av tränarparet, velat se större fingertoppskänsla på att pricka dagsformen hos spelarna.

Sen måste någon tala om för Alex att sluta upp sina ”dumheter”. Visserligen är det så fegt av Jönköpingsspelarna att försöka provocera fram aggressioner från både Alex och Dinho. Men lite band måste han kunna lägga på sig. Det var inte långt ifrån ett rött kort till.

Till sist måste man berömma Jon Rytterbro. Han har fått ganska mycket skit under säsongen, men mot Jönköping var han bäst i Assyriska. Stabil i luftrummet med några matchavgörande räddningar visar att formen är på uppgång.

För övrigt undrar jag vart Andi Toompuus fina ”bössa” från förra säsongen tagit vägen?

  Jon Rytterbro
  Martin Lorentzon
  Stefan Batan