Trots två års sportsliga misslyckanden tänker Ferit Varli, Assyriska FF:s ordförande inte avgå från sin post. Med två raka degraderingar menar Varli att det skulle vara fegt att lämna ett sjunkande skepp, istället vill han stanna kvar mandatperioden ut och försöka ta ansvar för föreningens framtid.

När Ferit Varli sammanfattar den gångna säsongen börjar han med orden; ”ett stort sportsligt misslyckande, det kan ingen förneka”. Han berättar om ett år som svängt från succé till fiasko. I styrelsen var man medveten om att första året efter en degradering från högsta serien kunde vara tufft, men ingen kunde drömma om risken att åka ur Superettan.

– Vi värvade rutinerade spelare, som vi trodde skulle klara den mentala pressen det innebär när man siktar på Allsvenskan. Det gick också bra till den fjortonde omgången, då vi låg fyra i tabellen, minns Varli tillbaka.

Målet var Allsvenskan, men laget föll
ner en division istället, vad gick snett?

– Vi misslyckades med att få en bra balans i laget. Vi behövde en stark mittback och en defensiv mittfältare, det lyckades vi inte att hitta. Även skadorna på Erland Hellström och Andreas Haddad har varit avgörande för att klara kontraktet.  Vi har inte råd med att sådana profiler blir långtidsskadade. Även ekonomiskt kommer vi att redovisa en liten förlust. Förlusten är ett resultat av att vi värvat många spelare och uteblivna publikintäkter. Men vi har kontroll på ekonomin.

Lyckades ni egentligen med någonting förra året?
– Ja, det tycker jag. Arenan blev klar till säsongstarten. Vi har ett nytt, professionellt kansli och en större och bättre organisation som passar för kommande elitsatsningar. För att kunna ta oss tillbaka till Superettan har vi som ambition att behålla samma struktur i organisationen även nästa år.

I sista kvalmatchen ropade publiken
”Avgå styrelsen!”, hur kändes det?
– Jag kan förstå deras besvikelse, men jag tycker att det är fel att ropa ut den så där direkt efter matchen. I ett läge där alla känner sig nedbrutna behöver man inte höra sådana saker. Självklart var jag också oerhört besviken och ledsen, nu behöver vi mycket uppmuntran istället.

Tänker du avgå?
– Nej. Det är i svåra lägen som dessa man måste ta sitt ansvar och lösa situationen som man försatt föreningen i. Varken jag eller någon i styrelsen funderar på att avgå, vi känner istället stor revanschlust. Denna styrelse har mandat till i februari nästa år, då föreningen har sitt årsmöte. Där får medlemmarna själva avgöra om de vill ge oss fortsatt förtroende eller inte.

– Just nu ser läget ändå ljust ut. Vi har en stabil ekonomi och femton spelare under kontrakt. Det enklaste jag kunde göra när vi åkte ur var att lämna in min avskedsansökan, men jag ville inte försätta föreningen i kaos. Att jag vill fortsätta handlar mer om långsiktighet. Styrkan ligger i att man brinner för AFF, jag brinner för AFF, och jag är mycket optimistisk inför framtiden.

Under dina två år som ordförande har Assyriska åkt ner två divisioner, är du inte orolig för att historien skall upprepa sig? – Med de små resurser föreningen har var det inte konstigt att vi åkte ur Allsvenskan. Anrika föreningar som tex Umeå, Enköping, Oddevold och AIK har, med bättre förutsättningar än Assyriska, också åkt ur Allsvenskan. Vad gäller vår medverkan i Superettan får vi inte heller glömma att vi, under de tio år vi medverkat, oftast har slagits i bottenregionerna. Med våra små förutsättningar ska vi egentligen vara glada så länge vi kan spela i Superettan.