Världens enda kända assyriska tjej som spelar beachvolley på elitnivå heter Tadva Yoken. Hon blev SM-mästare i år tillsammans med sin spelpartner och satsar på att hamna bland de bästa i Europa.

Södertäljetjejen Tadva Yoken spelade inomhus volleyboll i sex år innan hon gick över till beachvolleyn. I år nådde hon toppen genom att vinna ett SM-guld tillsammans med sin spelpartner Camilla Nilsson under Swedish Beach Tour i Malmö i augusti. 

– Det var en otroligt härlig känsla med fullsatta läktare med femtusen personer som hejade på. Det har varit mitt mål sen dag ett att bli bäst i Sverige. Vinsten var extra speciell då det var den första matchen då min pappa kom och tittade på, berättar Tadva för hujada.com. 

Några veckor efter SM-guldet deltog Tadva och spelpartnern i Nordiska mästerskapet och knep där en andra plats. Beachvolley är en relativt liten sport i Sverige men i varmare länder är betydligt större. Under spel i europeiska mästerskap har Tadva och Camilla tagit en 17:e plats. Målsättningen framöver är att hamna på en topp fem placering i Europa. 

– Jag vet inga andra assyrier som spelar på elitnivå inom beachvolley men jag är glad att få inspirera assyriska tjejer och killar att satsa på sina drömmar, säger Tadva Yoken.