Författaren Zekay Demir har nyligen utkommit med en ny bok om den assyriska byn Habsus i Turabdin. Verket samlar all tillgängligt historiskt material om byn och beskriver dess nutidshistoria.

Zekay Demir, som till vardags är verksam som sekreterare till den assyriske biskopen i Istanbul, har nu efter flera års arbete utkommit med denna bok om sin hemby. Författaren har under åren skrivit och översatt ett flertal böcker inom kyrkoliturgi och historia, där exempelvis den turkiska översättningen av boken Berule bdire av patriark Afrem Barsom kan nämnas.

Boken om Habsus är även den på turkiska och har titeln ”Habsus – Turabdin’de bir Süryani Mihallemi Köyü (Istanbul: Anadolu Ofset, 2013), 343 sidor (svensk översättning: Habsus – assyrisk mhalmi by i Tur Abdin).

Boken utgör ett viktigt dokument av olika historiska händelser om byn, kyrkohistoria, biografier om olika kyrkomän med anknytning till byn samt om assyrier från Habsus i diasporan. Författaren lägger stor fokus på nutidshistoria. Boken är också rik på bilder på personer, byggnader och annat. Boken har också en del med texter på assyriska där helgonberättelsen om Mor Shemon d-Zayte (d. 734), det nämnda helgonets konversation med kalifen av Bagdad, helgonet St. Lazarus av Harrans berättelse (strax utanför byn finns ett kloster uppkallat efter St. Lazarus) och den kända dikten Lawij på kurdiska.

Not: Boken finns för beställning på www.tigrispress.com 

Tomas Beth-Avdalla