Den unga assyriska duon Katrin Genc och Nemrud Kurt är med i ”När andra sover”, en nyutgiven antologi där tjugo skribenter berättar från verkligheten.

Författaren Renzo Aneröd har sammanställt en antologi med tjugo texter från tjugo skribenter. ”När andra sover” innehåller berättelser om sorg, hat, framtid – och hem. Den sista kategorin innefattar fem texter. Där har två unga assyrier bidragit med varsin text.

Assyriska ungdomsförbundets ordförande Katrin Genc har skrivit ”Min nation”, en berättelse om en inre resa hon ständigt gör för att bearbeta en assyrisk identitet i farozonen. Hon beskriver känslan av att tillhöra ett folkslag som ständigt är på flykt, viljan att skapa förändring och hur hoppet är det sista som överger människan. Nedan följer ett utdrag ur hennes text:

”I Sverige råder yttrandefrihet och därför kan jag öppet tala om diskrimineringen som assyrier utsätts för i sina hemländer. Det är just därför jag har valt att engagera mig i Assyriska ungdomsförbundet. Jag vill inte att de folkmördande tyrannerna ska vinna.

Mitt språk, kultur och identitet ska frodas och tas hand om i frihetens land, Sverige.

Här kan jag vara hundra procent svensk-assyrier och integreras utan att assimileras. Påtvingad arabisering, kurdifiering och turkifiering genomförs i Assyrien, men i diasporan har jag möjlighet att bevara min identitet.”

Samtidigt skriver Nemrud Kurt om sina intryck av resan till Assyrien.

”Tusentals stjärnor glittrade i den marinblå skyn och blinkade mot mig som för att hälsa mig välkommen hem, som för att säga att Assyrien aldrig glömmer sina älskade barn.

Jag kände hur andningen blev häftigare och hur fjärilarna föddes och flaxade i magen. Stjärnljuset bröt igenom mörkret och fick mig att för en sekund fundera över symbolik, men tankarna hade frusit till is när ett glädjegråtande hjärta gått från bultande till brinnande.”

Antologin ”När andra sover” startade som ett skrivprojekt år 2011. Människor med starka berättelser om sina liv och upplevelser deltog i kurser arrangerade av författaren Renzo Aneröd.

Boken är utgiven av Aneröd Kultur i samarbete med Faun Förlag, med stöd av bland andra Kulturrådet, MUCF och Assyriska Ungdomsförbundet. Antologin finns att beställa här.