En superhemlig plan håller på att genomföras av USA:s president, kristna organisationer och assyriska ledare. Journalisten Sam Preston vill först inte tro på tipset han fått men finner sig snart intrasslad i århundradets scoop. ”The Armageddon Project” kittlar assyrier mer än andra.

Det var fingertoppskänsla och journalistisk bakgrund som fick den amerikanske journalisten och författaren Tom Sancton att tända på idén som senare fick titeln ”The Armageddon Project”. Som mångårig journalist på välkända Time Magazine fick Tom Sancton i uppdrag att skriva något om situationen i Irak. Hans research ledde till att han fick upp ögonen för assyrierna. Han plussade ihop ett plus ett och snart växte en komplett historia fram med ingredienser av politiska skandaler, hemliga planer och tanken på en assyrisk stat i Mellanöstern.

– Jag insåg att det finns en nationell rörelse bland assyrierna som strävar efter bildandet av en assyrisk autonom region. I mina ögon så borde denna rörelse kunna fånga USA: s kristna presidents och hans evangeliska supportrars sympatier mer än de andra fraktionerna i Irak, säger Tom Sancton när hujada.com frågar honom om varför assyrierna är i fokus i hans deckare.

Deckarens huvudperson, Sam Preston, får ett tips om ett avslöjande som han snabbt avfärdar som nonsens. Men snart trasslar sig verkligheten in i hans liv och plötsligt är han jagad av agenter från israeliska säkerhetstjänsten Mossad. Informationen som han har kan förstöra livet för många ledare och dessutom avgöra framtiden för planerna på en assyrisk stat i norra Irak. Deckaren är som en aktuell kommentar till Irak kriget och alla händelser kring det. Den reflekterar författarens egna indignation över dagens situation.

– Allteftersom historien växte blev jag allt mer arg över den amerikanska administrationens hantering av situationen i Irak och dess cynism, inkompetens och fanatism. Därför blev bokens politiska budskap starkare ju mer huvudpersonen Sam blir medveten om vad som pågår. Hans ilska förvandlar honom från att bara vara en undersökande journalist som jagar ett scoop till en moralisk röst som vill avslöja de stora brott och misskötsel av den amerikanske presidenten och hans inre cirkel, berättar författaren Tom Sancton.  

Författare: Tom Sancton
Titel: The Armageddon Project
Språk: Engelska
Förlag: Otherpress