Camilla Thulin, Sveriges kanske främsta stylist, kläddesigner och kostymtecknare, har valt ut de tio män som hon anser är landets främsta när det gäller smak och stil. Thulin har tidigare skrivit succén Stil för kvinnor och nu har hon följt upp med Karlar med stil som kom ut i veckan. En av männen i boken är Nuri Kino.

I boken kallas Kino för för ”Mellanösternstjärnan” och Camilla Thulin har vigt åtta sidor åt honom och hans två yngre bröder Amanuel och Markus. Nedan ett stycke ur texten om Kino:

Han är Sveriges kanske mest prisbelönta reporter med bland annat tre Guldspadar, ett Ikarospris, en ”Golden Palm” från Hollywood på hyllan. Han har också blivit vald till Årets assyrier i världen, som också kallas syrianer och kaldéer, ett pris och ett arv han förvaltar med stolthet. Denna grävande journalist som inte viker för något har ett rykte om sig att vara extremt fåfäng och välklädd. Jag har hört att han fladdrat förbi i radiohusets korridorer i slängkappa, vilket knappast hör till vanligheterna. På Sveriges Radio råder klädkoden ”att verka men inte synas” och för att tas riktigt på allvar ska man vara ganska grå och oglamourös. Nuri Kino är dödligt allvarlig men chockerar ofta i journalistkretsar genom att se ut som en filmstjärna. Det roar honom stort.

– Till en början var jag skeptisk till att vara med i något så bestående som en bok om stil. Jag var tveksam till att vara med i en bok som under oöverskådlig tid framöver kommer att användas till att ”lära ut klass till och stil svenska män”. Men författaren Camilla Thulin är en person som inte ger sig. Vi hade mycket roligt under tiden för fotografering och intervju och nu känner jag mig stolt och glad över att ha fått vara med. Jag är hedrad helt enkelt, säger Kino. 

I boken berättar Nuri Kino om varför han tror att assyrier är så måna om sitt utseende. Det är intressant, givande och inspirerande information.

Karlar med stil finns i den svenska bokhandeln sedan den 9 oktober. Recensenter spår att den kommer att bli årets julklapp till män.