Assyriska spelade 1-1 borta mot Degerfors i en match där få kom upp i normal standard enligt rapporterna. Eftersom Victor Esa inte var på matchen blev han nyfiken på vad som hände i Degerfors och varför det gick som det gjorde. Tränare Michael Borgqvist kunde konstatera att Assyriska stod för en, minst sagt, medioker insats.Jag tog mig ut till Geneta Sportfält där Assyriskas U-21 lag mötte just Degerfors. Där fick jag en pratstund med flera som var på plats när A-laget med nöd och näppe kvitterade i slutsekunderna. Tydligen var Assyriska inte alls bra och tilläts inte komma till några chanser av Degerfors, som med hög press och tufft spel tvingade Assyriskaspelarna till felbeslut.

En av få som var bra var Jon Rytterbro, som svarade för flera avgörande räddningar som höll Assyriska kvar i matchen. Dinho var hårt tagen hela matchen vilket slutade med ännu ett gult kort för brassen. Dinho är redan uppe på fem (!) gula kort på nio matcher, vilket betyder avstängning vid nästa varning. Några chanser skapades dock, främst genom Xhevdet Llumnica, men effektiviteten från föregående matcher hade tagit en paus uppenbarligen.

Enligt flera av spelarna själva var det inte många som fick godkänt, förutom Jon Rytterbro. Möjligen Dennis Östlundh och Dinho för allt slit, samt Martin Lorentzon för sitt vanliga uppoffrande spel och den sena kvitteringen.

Michael Borgqvist som var på plats för att titta på U-21 matchen, ville inte kommentera insatsen förrän han tittat på matchen igen på DVD. Han kunde ändå säga att det var en minst sagt medioker insats. Vad det berodde på finns det delade meningar om.

Kanske har det gått för lätt på sistone och spelarna trodde att det skulle ordna sig av sig självt? Att det finns tillräckligt med kvalité i laget att det räckte med att ställa ut skorna? Teorierna är flera där alla eller ingen behöver stämma med verkligheten. Det som är säkert är att träningsupplägget inför Degerforsmatchen var något märkligt. Enligt schemat gjorde Assyriska en träning på fredag förmiddag för att nästan vara lediga i fyrtioåtta timmar fram till söndagen. Dagen innan match hade man en lätt träning som laget alltid har.

Om nu orsaken är mentaliteten, vilket jag har svårt att tro, behöver Assyriska möjligen en mental coach. Skulle det vara träningsupplägget, är det svårare att förstå varför man lägger upp det på det sättet. Var det nationaldagsfirandet och möjligheten till långhelg som spökade?

När allt kommer omkring kan man inte bortse från att Degerfors gjorde en bra match och tvingade Assyriska till reträtt i nittiotre minuter. Det är starkt av Assyriska att ändå få till en kvittering när ingenting fungerar. Att komma tillbaka från underläge ännu en gång är också en av orsakerna jag inte tror att spelet hackade på grund av den mentala inställningen.

För övrigt vann Assyriskas U-21 mot Degerfors med hela 6-2 efter bra spel framför allt av spelarna som ingår i A-truppen. Narsai Shaba och Nahir Besara visade att förtroendet från A-laget gjort att de ”växt” några centimeter. Besara och Genc gjorde nämligen  två mål var. 

Gabriel Rhawi, Tomas Lekander, Tony Mahr och Sargon Simonsson fick välbehövliga nittio minuter vardera. Kristoffer Hedlund gjorde en stabil insats i målet. Genc spelar för övrigt med ett helt annat lugn i U-21. Killen var väldigt aktiv och hade förutom målen flera fina framspelningar. Ett råd till Genc: Spela ditt eget spel när du får chansen i A-laget, det kommer du att tjäna på.

Med Alex avstängd i nästa match blir det en nykomponerad backlinje mot Mjällby på söndag. Elias Merkes och Lamin Conateh är fortfarande på landslagsuppdrag, vilket öppnar för antingen Sargon Simonsson eller Tony Mahr på en ytterbacksposition. Sett till vem som blev inbytt senast mot Degerfors, talar det mesta för att Simonsson tar platsen till vänster. Det enda som talar emot honom är konditionen.