Inför matchen mot Valsta Syrianska fastslog ”Borken” att det var mycket viktigt för Assyriska att vara noggrant med defensiven. Ändå var det just defensiven som brast när Assyriska förlorade mot Valsta med 1-3. Orsaken heter Lamin Conateh.

När Peter Lenell tränade Assyriska valde han ibland att bänka mittbacken Lamin Conateh. Orsaken sades att Lenell tyckte att Conateh spelade alldeles för vårdslöst och att han därför drog på sig för många gula kort. Idag valde ”Borken” att göra som Lenell och bänkade Conateh. Orsaken idag var att Conateh har sett alldeles för slö ut på träningarna. Det ville ”Borken” markera genom att bänka honom.

Statistisken motbevisar både ”Borken” och Lenell i sina olika bedömningar av Lamin Conateh. Assyriska har nämligen släppt in fler mål och tappat fler poäng i de fall där Conateh, av olika orsaker, inte spelat. Det är ett statistiskt faktum.

Visst har Elias Merkes visat att han är en man för startelvan. Men han skall inte spela på Conatehs mittbacks-position, även om det är där Merkes helst vill spela. Merkes har visat att han klarar den defensiva uppgiften oavsett var någonstans tränaren kastat in honom. Därför borde Merkes ha spelat vänsterback idag med Conateh som mittback. Med den uppställningen hade Valstas Brima Koroma inte fått de stora ytor han fick.

När ”Borken” ändå vill använda sin gamla spelare, nyförvärvet från Enköping, Thomas Lekander kan han använda honom som vänsterytter. Det är Lekanders naturliga position där han kan dra nytta av sina offensiva kvalitéer och slippa skämmas för sina defensiva brister.

Mot Valsta Syrianska var defensiven på vänsterkanten obefintlig. Lekander klev för högt upp i banan och blev omsprungen flera gånger om. Personligen tror jag att han skulle blivit tacksam om han blivit utbytt i halvtid, men ”Borken” envisades med att blunda för det uppenbara. Lamin Conateh på bänken i nittio minuter kostade Assyriska viktiga poäng i jakten på Superettan.

Med ”Borken” har Assyriska ändå tagit tre segrar av fyra möjliga. Således är matchen mot Valsta den enda plumpen i ”Borkens” protokoll hittills. Vi får hoppas att en god natts sömn får ”Borken” att inse att även Lamin Conateh är en man för startelvan.