På försäsongens sista match lyckades Assyriska slå division 1 laget Gröndal med 3-2. Utan en enda anfallare på plan lyckades Assyriska, som haft otroligt svårt att göra mål, göra tre mål.

Premiären i superettan närmar sig med stormsteg och tiden jobbar just nu mot Assyriska. Försvaret ser inte stabilt ut och anfallet lämnar allt att önska. I försvaret finns fyra bra mittbackar, ändå verkar tränarparet inte hitta rätt kombination. I anfallet duggar skadorna tätt. Förutom skador på Mattias Genc, Göran Marklund och Xhvedet Llumnica tvingades Dinho, bara minuter in på matchen, till Södertälje sjukhus för att sy ett jack över höger öga.

Detta scenario bäddade för att två defensiva mittfältare fick klä sig rollen som anfallare; fansen fick nu sätta sitt hopp till Mohammed Mbye och Martin Åslund för att få uppleva nätkänning. När man vet att Assyriskas anfallare har haft otroligt svårt att göra mål blir hoppet väldigt litet.

Även om Assyriska saknar ett bra grundspel vägde matchbilden, som sig bör, till Assyriskas fördel när det gäller bollinnehav och målchanser. Ändå var det Gröndal som lyckades ta ledningen två gånger om, först till 0-1 och sen till 1-2. Första målet nickades in av Naosil Hanna, utlånad av Assyriska, på en hörna.

Första kvitteringen kom efter ett samarbete mellan Fredrik Samuelsson och Andi Toompuu. Samuelsson vann en boll och löpte förbi sin försvare mot kortlinjen, tittade upp och passade in snett bakåt. Där mötte en alltid jagande Toompuu bollen och förpassade den till bortre krysset. Väldigt snyggt och välförtjänt.

Mycket glädjande var att se Narsai Shaba tillbaka lagom till seriepremiär. Han gör en klart godkänd insats som kröns av målet som betydde kvittering till 2-2. Shaba fick bollen strax utanför straffområdet, lade bollen till rätta och klippte till. Inga konstigheter, ren kraft.

Segermålet kom till slut från Martin Åslund, den tillförordnade anfallaren. Toompuu hade flyttat till höger kanten för att ge Shaba plats som defensiv mittfältare. På en av sina många löpningar lyckades han nå Åslund med en markboll i straffområdet. En försvarare missar den helt och Åslund lyckas glidtackla in segermålet.

Assyriska hade vänt matchen till en 3-2 seger. Ironiskt att Assyriska lyckas producera tre mål utan att ha en enda anfallare på plan. Kanske något för tränaren att fundera över? Nu är försäsongen över och kan summeras i följande; Assyriska spelade nio matcher, vann fyra, förlorade två och kryssade tre. Klubben gjorde tio mål och släppte in sju.¨

Jag har i varje fall lärt mig att man inte ska ta försäsongsresultat på ett alltför stort allvar. Däremot kan man titta på prestationen som tydligare kan peka på var laget står inför premiären. Hur som helst behöver vi inte vänta länge för att se vart det lutar. Redan på lördag är det premiär mot IFK Norrköping, till dess tar jag med mig följande:

Nahir Besara, som idag var förpassad till vänsterkanten, var annars matchens största glädjeämne. Flera gånger visade han vilken briljant speluppfattning han besitter. Enligt min mening är han redo att axla rollen som offensiv mittfältare, frågan är bara om tränaren vågar bänka Dennis Östlundh.

Nye vänsterbacken Daniel Dos Santos har, sedan han värvades, jämförts med Alex. Man har till och med sagt att han är bättre än Alex. Till dagens inhopp lät det som ett dåligt skämt, men idag såg man att han kan komma att bli mycket nyttig för Assyriska. Dos Santos spelade hela andra halvlek.

Positivt var också att Göran Marklund gjorde ett piggt inhopp. Hans femton minuter var det enda han hunnit spela på hela försäsongen.


  Andi Toompuu
   Nahir Besara
  Daniel Dos Santos