De kända amerikanska skådespelarna Brad Pitt och Sean Penn spelar huvudrollerna i nya Hollywoodfilmen The Tree of Life, regisserad av ingen annan mindre än amerikansk-assyriern Terrence Malick.

Brad Pritt och Sean Penn figurerar i nya filmen The Tree of Life, regissören Terrence Malicks första film sedan 2005 års The New World. Terrence Malick är ett stort namn inom filmvärlden och var Oscarsnominerad 1999 som bästa regissör för filmen Den tunna röda linjen. Mindre känt är att Terrence Malick faktiskt är en andragenerations assyrier.

Terrence Malick, född 1943 i USA, har sitt ursprung i byn Goghtapa i Urmiya, nordvästra Iran. Goghtapa, eller Geogtapa, är känd i assyriernas historia för att ha tagit emot många flyende assyrier under det assyriska folkmordets tid. Terrence härstammar från Malek-familjen, en av de större assyriska familjerna med rötter som enligt uppgift kan spåras nästan elva århundraden tillbaka. En annan berömd assyrier som är medlem i denna familj är skådespelerskan och författarinnan Rosie Malek-Yonan, känd bl.a. för romanen The Crimson Field.

Handlingen bakom The Tree of Life kretsar kring en familj med tre pojkar under 1950-talet. Den äldste sonen blir med om en resa från barndomens oskuld till hans desillusionerade år som vuxen och förlorad själ i den moderna världen och strävan att återfå mening i livet.

Filmen är färdiginspelad och är i slutproduktionsstadiet för tillfället. Den beräknas ha premiär den 27 maj nästa år i USA. Det är ännu oklart när filmen når svenska biografer.

Källor:
– Zinda Magazine, Volume 4, Nummer 38, 1999
– Rosie Malek-Yonans hemsida
– Filmens IMDb-sida