Söndag 10 maj visas den nyproducerade dokumentären om Seyfo för första gången. Den har haft en budget på närmare en halv miljon kronor och producerats på under ett år.

Inför 100-årsminnet av folkmordet på assyrierna beslutade Assyriska riksförbundet under förra året att producera en dokumentärfilm om ämnet. Nästan ett år senare har projektet resulterat i en unik produktion på en timme och 36 minuter som inte lämnar någon oberörd och vars trailer kan ses nedan.

– Allting har gått enligt plan och vi har kunnat hålla en strikt budget tack vare allt stöd från underbara personer som ställt upp på olika sätt, inte minst regissören Aziz Said, säger förbundsordförande Afram Yakoub: ”Vi har redan börjat visa filmen för olika tv-bolag i Europa, främst Sverige och Tyskland för att se om det finns intresse för att visa en tv-version av dokumentären”, berättar han.

Flera forskare som är ledande på folkmordet på assyrierna intervjuas i dokumentären, likaså turkiska intellektuella och forskare som uttalar sig om den turkiska förnekelsen. Inspelningar har gjorts på tre kontinenter varav en hel del på plats i turkiska Assyrien. Filmen håller hög teknisk kvalitet med ett professionellt ljud och kamera-team som har filmat i 4K.

 

 

Efter premiären den 10 maj på Estrad i Södertälje väntas flera lokala visningar av dokumentären i Sverige och i andra länder.

– Det går inte att underskatta en sådan produktion. Hela filmen eller delar av den kan användas i många år framöver i informations och utbildningssyfte. Jag är övertygad om att den kommer att hjälpa oss att öka kännedomen om Seyfo på ett sätt som vi inte kunnat tidigare, säger Yakoub.

 

Info

Reservera din plats på premiären 10 maj kl. 17:00 på Estrad i Södertälje för att undvika att bli utan plats. Klicka här för att reservera.