Det är Botkyrka kommun som har skjutit till projektmedel för att föreningen ska kunna sjösätta det efterlängtade dagcentret. Hos Assyrien Kulturcenter är förhoppningarna att man ska kunna fortsätta projektet i flera år eller till och med utöka den.

Det är tisdag förmiddag i Assyrien Kulturcenter i Hallunda söder om Stockholm. Runt 25 assyriska pensionärer har samlats i föreningen för att tillbringa tiden tillsammans. Alla pratar, viskar och skrattar om vartannat, med Suroyo TV som bakgrundsljud.

– Vår förhoppning är att utveckla det här projektet till ett vårdhem för äldre assyrier i Botkyrka, berättar föreningens vice ordförande George Baryawno och tillägger att gensvaret från kommunen är positivt inför idén.

Men än så länge är dagcentrets uppgift att erbjuda meningsfulla aktiviteter två gånger i veckan till pensionerade assyrier som många gånger lider av ensamhet och utanförskap i vårt ålderssegregerade samhälle. Två gånger i veckan kommer pensionärerna för att träffa varandra och syssla med något roligt såsom att sjunga i kör, laga mat, ha picknick eller utflykter till museer och andra ställen.

Samira, som anställdes speciellt för att anordna aktiviteterna, säger att projektet är mycket uppskattat bland de äldre. Farbror Ibrahim, en av pensionärerna, fyller i och säger:

– Vi är så glada och nöjda. Vi vill inte besvära dom i föreningen och vi vill inte ha saker utöver det vanliga, bara att få träffa andra såhär är mycket glädjande för oss äldre.

Även Assyriska kulturföreningen i Norsborg har fått anslag för att starta en liknande verksamhet, om än i mindre skala. Tidigare har ett liknande projekt för pensionerade assyrier genomförts i Göteborg.