Hur ställer du dig om din son frågar om sex? Din dotter? Exakt, en tuff fråga, vars svar oftast bestäms av vilket kön som ställer frågan. Läkarstuderande Robel George Golo skriver om att sexualitet inte enbart handlar om fysisk attraktion, utan också om trygghet, känslor, omsorg, trofasthet och ansvar.

– Mamma, vad är sex för nått? När får jag ha sex?

– Hehe, va? När du blir mycket äldre min son.

– Mamma, när får jag ha sex?

– Va?! Så pratar man väl inte! Ajboyo Nathalie!

Så här såg middagskonversationen ut hemma hos min syster en kväll. Efter den sista meningen blev det helt tyst och samtalsämnet ändrades till något annat samtidigt som åtta-åriga Nathalie fick sitta och skämmas för en fråga som hon egentligen inte förstod. Hon härmade ju bara sin äldre bror.

Min syster greps av panik när hon skulle besvara frågan. Anledningen är ju klar och tydlig. Nathalie är en tjej och genom att inte prata med henne om sex, tror vi att tjejer därmed inte kommer att ha sex. Vi relaterar istället hela ämnet till skam. Hur pratar våra föräldrar med oss om sex egentligen? Svaret är enkelt, de gör inte det!

För mig har det aldrig fallit naturligt att prata om sex med mina föräldrar. Eftersom jag aldrig hörde mina äldre syskon göra det, gjorde jag heller inte det. Dessutom visste jag att jag inte skulle få den respons jag ville ha och behövde. Vi snackar ju trots allt om samma föräldrar som gjorde allt i sin makt för att undvika att tala om hur barn kom till. Istället hittade de på historier som; ”du är en gåva från Gud” eller ”barn föds ur armhålan”. Ja, den sista stämmer, de sa faktiskt så.

Nu till den stora frågan; hur kommer vi, som är uppväxta i Europa, att prata med våra barn om sex? Personligen kan jag inte svara på frågan, eftersom jag själv inte har barn i nuläget. Tack gode Gud för det. Men jag vet att jag inte skulle undvika ämnet när det är dags. Jag skulle försöka avdramatisera konversationen kring sex så att det blir mindre pinsamt, både för mig som förälder och för mitt barn. Det handlar egentligen inte ens om sex, utan det handlar om att utbilda. Det är genom en öppen dialog, utan några tabun, som man utbildar sina barn.

Fastän föräldrar inte alltid har alla svar till hand, har de alltid sitt barns välbefinnande i främsta rummet. Det är vi barn medvetna om och därmed respekterar vi deras åsikter, trots att de inte alltid överensstämmer med våra.  Det är viktigt för barnen att få en uppfattning om föräldrarnas syn på sex för att själva kunna bilda sig en uppfattning. Idag får man ändå redan vid en tidig ålder ständiga intryck från alla håll i samhället.

Vår benägenhet att inte ta itu med detta tabubelagda ämne kan leda till negativa konsekvenser i form av sjukdomar, oönskade graviditeter eller helt enkelt sexuellt utnyttjande. Att lära sina barn att det är fel att ifrågasätta och söka efter svar på saker och ting är en förolämpning mot dem. Det borde istället uppmuntras. Sexualitet handlar inte endast om den fysiska attraktionen mellan två personer. Den berör vår trygghet, känslor, omsorg, trofasthet och ansvar. Därför går det inte att ta miste på detta ämnes betydelse för barn och ungdomar.

Det är viktigt att poängtera att detta förhållande självklart inte speglar alla familjer inom vårt folk. Men jag tror att vi alla kan komma överrens om att det präglar merparten. Man kan bara hoppas på att våra ungdomar känner igen sig tillräckligt mycket för att förstå att en ändring på denna vana är nödvändig då de tar upp dialogen om sex med sina barn.