I mitten på 1950-talet sålde en syrisk-ortodox biskop delar av Dödahavsrullarna till en israelisk överbefälhavare för 250 000 dollar. Var det värt det? Andrias Isik baserar sin artikel på boken, Dödahavsrullarnas hemlighet skriven av Michael Baigent och Richard Leigh.

 
Biskop Samuel undersöker den kända Jesaja-
rullen här under en utställning i Library of
Congress i Washington D.C. i oktober 1949.
FOTO: ARS arkiv.

Dödahavsrullarna upptäcktes i Qumran år 1947 som ligger beläget öster om Jerusalem i anslutning till Döda havet. Upptäckten gjordes av beduiner som förstod tidigt att dessa rullar var värdefulla varför man sökte upp den lokale shejken.

Shejken hänvisade dem till den kristne butiksägaren Khalil Iskander Shahin även kallad ”Kando”. Kando var medlem i syrisk ortodoxa kyrkan och tog i sin tur kontakt med en annan församlingsmedlem i Jerusalem, George Jesaja.

Jesaja rapporterade sedan detta vidare till sin religiöse ledare, metropoliten eller ärkebiskopen i Jerusalem Athanasius Yeshua Samuel. Troligtvis kunde inte ärkebiskopen tyda dessa rullar, men förstod tidigt värdet i dessa antika dokument eftersom hans eget kloster S:t Markusklostret hade en berömd samling forntida dokument.

Kando lyckades köpa loss ytterligare rullar för att sedan sälja dessa vidare till Samuel till ett uppskattat värde av 24 pund. Samuel skickade nu en präst och Jesaja till grottorna i Qumran för att leta efter ytterligare rullar vilket de även lyckades finna.

År 1947 tog ärkebiskopen dessa rullar vidare till Patriarken över den syrisk ortodoxa kyrkan i Damaskus och efter detta besök skickade Samuel på nytt ut en grupp män till undersökning av grottorna i Qumran.

Metropoliten Samuel åkte 1949 till USA och förvarade dessa rullar i ett bankvalv under några år. Under tiden sökte han köpare för sina rullar och till en början gick det inte så bra. Men en gammal israelisk överbefälhavare som avgått och börjat studera arkeologi tog kontakt med Samuel och år 1954 kom man överrens om en affär som gav ärkebiskopen 250 000 dollar. Rullarna skickades sedan vidare till Israel.

Makten dessa rullar skulle kunna frambringa kyrkan idag är obeskrivlig. Det är beklagligt att dessa rullar inte blev arkiverade i S:t Markusklostret för att förbli i det assyriska folkets ägo. Genom dessa rullar skulle folkets välfärd och upprättelse kunna ha större framgång. Framgången var och är mer värd än 250 000 dollar.


FAKTADÖDAHAVSRULLARNA
Dödahavsrullarna är en samling handskrifter som beräknas vara 2000 år gamla. Bland de skrifter som återfanns var större och mindre fragment från samtliga bibelböcker utom Ester. Viktigast är en fullständig version av Jesaja. Då de tidigare äldsta kända hebreiska handskrifterna är från 900-talet e.Kr., innebar fynden i Qumran att man fick tillgång till handskrifter som var ungefär 1000 år äldre och tillkomna före masoreternas standardisering av texten.