Den internationellt erkände arkeologen och tidigare generaldirektören för Iraks nationalmuseum Dr. Donny George Youkhanna avled den 11 mars 2011. För sina insatser efter det andra Gulfkriget kom han att kallas “Mannen som räddade Iraks Nationalmuseum”.

Det var efter den amerikanska invasionen i Irak 2003 som Dr. Donny George klev fram i omvärldens strålkastarljus. Saddams fall ledde till att Irak nationalmuseum plundrades på fler än 15 000 föremål, många av dessa antikviteter från de forntida rikena Assyrien och Babylon. Dr. Donny George, som själv har assyriskt ursprung, var med och bidrog aktivt till att över hälften av dessa föremål återfördes till Iraks nationalmuseum.

Så sent som i december 2008 spelade Dr. Donny George en viktig roll i stoppandet av att kungliga neo-assyriska smycken från fornstaden Nimrud såldes på det anrika auktionshuset Christie´s i New York.

Under sitt yrkesverksamma liv hann Dr. Donny George bland annat med att vara generaldirektör för Iraks nationalmuseum i Bagdad och ordförande i det statliga irakiska verket för museum och kulturarv. I rollen som arkeolog har han grävt på en rad historiska platser, bland dessa kan nämnas Nineve, en gång i tiden det assyriska rikets huvudstad. Han var också involverad i restaureringsprojekt i flera antika städer såsom Babylon, Nimrud och Ur.

På grund av eskalerande hot från islamistiska extremister flydde Dr. Donny George från Irak tillsammans med sin familj. Han kom till USA 2007 och var senast verksam där som gästande professor i Antropologi vid Stony Brook University i New York.

Han var engagerad i att sprida kunskap om det mesopotamiska kulturarvet och gjorde så bland annat genom att ge föreläsningar på universitet och museum runt om i världen, delta i konferenser samt författa publikationer i ämnet.

Under de senaste åren har Dr. Donny George kämpat mot sviktande hälsa. I veckan som gick var han i Toronto för att föreläsa om Mesopotamiska antikviteter. Efter att ha kollapsat på Toronto International Airport avled Dr. Donny George på sjukhus.

Efter att Dr. Donny George lämnat oss går tankarna till de närmast anhöriga. Hans bortgång är en förlust för alla assyrier och värnare av fornlämningar från civilisationens vagga.