Assyriska har allt i egna händer när sista omgången av Superettan skall avklaras. Visserligen kan en vinst ”bara” garantera en kvalplats, men om Assyriska vinner mot Ängelholm visar man att man hanterat pressen på ett bra sätt och går in i ett kval med blodad tand. Oavsett hur det går mot Ängelholm har Assyriska gjort det bra hela säsongen.

Egentligen är det inte mycket som talar för en direktplats till Allsvenskan. Häcken behöver bara vinna mot ett Landskrona som inte har något annat än hedern att spela för. Problemet är att den hedern inte har visat sig vara tillräcklig sett till de senaste omgångarna. Hoppet ligger i att Häcken känner att man tappat initiativet i slutminuterna mot Falkenberg när man släppte ledningen precis i slutskedet av matchen. Vinst där och det hade räckt med oavgjort mot Landskrona.

Nu måste Häcken vinna för att Assyriska inte ska ha en chans att gå om och knipa direktplatsen. För inte vinner Assyriska med 13-0 samtidigt som Häcken vinner med 1-0. Då är nog det motsatta resultatet närmare. För Assyriska gäller det att hålla undan för BP som jagar underifrån. BP har en match mot ett Degerfors som måste ta minst en poäng för att åtminstone ha en chans att undvika nedflyttning genom kval.

Många ögon på läktaren kommer alltså att följa resultattavlan lika väl som händelserna på planen. För spelarna är det full koncentration på den egna matchen som gäller. Vinner Assyriska kommer den allsvenska drömmen att ha uppnåtts, eller åtminstone leva vidare några veckor till. Spelarna kommer då att ha två matcher till på sig att visa att man hör hemma i den högsta serien.

Om Assyriska fortsätter i samma spår som senast mot Landskrona kommer det att gå vägen. Elva spelare som kämpar vilt över hela plan, samtidigt som det egna laget innehar taktpinnen, brukar båda gott. Att Assyriska möter Ängelholm som inte förlorat på hundra matcher spelar mindre roll. När Assyriska hittar sin effektivitet går inget lag säkert.

Truppen som skall leverera glädje mot Ängelholm är identisk med den som åkte ner till Landskrona förra veckan med ett undantag. Martin Åslund tar en plats i truppen istället för Sargon Simonsson. Andi Toompuu, som haltade ut ur matchen senast, verkar ha tillfrisknat någorlunda och finns med i truppen.

Med risk för upprepning säger jag det igen. Om alla spelare kämpar sig blodiga, kan jag inte begära mer. Oavsett resultat. Tillbakablickarna sparar jag till efter säsongen.

Preliminär startupppställning: Jon Rytterbro – Martin Lorentzon, Filip Bergman, Pierre Bengtsson, Alex – Eddie Moussa, Dennis Östlundh, Andi Toompuu, Stefan Batan – Göran Marklund Xhevdet Llumnica  Avbtyare: Ivo Vazgec, Aziz Corr-Nyang, Dinho, Fredrik Samuelsson, Martin Åslund