Efter tre och ett halvt år på Uppsala Universitet valde Peter Butros att byta ut Uppsala mot Milano. Sen en månad tillbaka har Peter startat en blogg där han delar med sig av sina erfarenheter, både de som är bra och de som är mindre bra. Det kan var ovärderlig läsning för er som funderar på att plugga utomlands.

För många assyrier är universitetsstudier en nästan komisk tanke. Efter tre hårda gymnasieår skall man självmant pressa sig igenom ytterligare fem år, eller kanske fler, av tuffa studier och dessutom dra på sig hundratusentals kronor i skulder, när man annars kunde ha jobbat och tjäna pengar under alla de åren. Att dessutom behöva plugga långt hemifrån, ja kanske i Umeå, är för många helt uteslutande. Men vad sägs då om att plugga utomlands? Vad sägs om att plugga i Milano?

Det var i somras som jag fick beskedet. Du har blivit antagen som utbytesstudent på Politecnico di Milano under en 6 månaders period vårterminen 2010. Det var fantastiskt kul att få ett sådant besked. För lite drygt 3,5 år på Uppsala Universitet, där jag studerar till civilingenjör i energisystem, har med tiden blivit allt mer påfrestande. Speciellt under tentatider. Därför skulle det bli enormt skönt med ett miljöombyte. Från vinterkalla Uppsala till vårvarma Milano.

Att lägga på minnet när man väl har blivit accepterad till utlandsstudier är att det krävs en hel del förberedelser innan. Speciellt var det all pappersarbete som jag minns mest, och som jag lade en hel del tid på. Det handlar om kursansökningar, bostadslösningar, ekonomiska detaljer etc. Men även om mindre saker som man inte alltid tänker på. Exempelvis försäkring som är väldigt bra att ha när man bor utomlands en längre period.

Något som också är väldigt bra att komma ihåg är alla stipendier man kan söka som utbytesstudent. Bland annat vet jag att Uppsala Universitet en hel uppsjö av olika stipendier som går att söka. Men jag kan tänka mig att andra universitet har liknande system. Jag hittade exempelvis ett stipendium som passade perfekt för mig och lyckades också få det. Det innebär att jag slipper ta extra lån från CSN vilket kan vara bra om man är orolig för höga lån.

Att komma till Milano har dock inte varit helt friktionsfritt. Framförallt är det kommunikationssvårigheter som kan vara något frustrerande ibland. Som regel gäller det att sydeuropéer är väldigt dåliga på engelska. När det kommer till vardagliga, vanligtvis små, bekymmer blir det genast mycket svårare än vad man är van vid. Det handlar exempelvis om att man inte alltid förstår vad kassören säger i butiken, hur man ska fråga om vägen, om bussen stannar vid en viss hållplats osv. Men det behöver inte avskräcka en från att söka utbytesstudier till sydeuropeiska länder. Att det funkar är jag kanske ett bra bevis på. Innan jag kom till Milano kunde jag ingen italienska alls. Men man lär sig snart hur saker och ting fungerar.

Sydeuropeiska universitet, i tex Italien, Spanien, Portugal och Grekland, ger i regel utbytesstudenter kostnadsfria språkkurser utefter den nivå man ligger på. Jag hamnade exempelvis i nybörjarklassen. De ger oss lektioner 3 gånger i veckan under hela terminen och man lär sig ganska snabbt. Det kan vara ett bra komplement till de som inte kan språket men ändå vill läsa kurser som ges på det språket.

Något jag främst uppskattar som utbytesstudent är alla nya människor man möter från hela världen. Jag bor exempelvis med Oscar från Mexico och Serhiy från Ukraina. Serhiys flickvän Lilly, som ofta är här och hälsar på, är från Kina. I gänget finns även smått galna men roliga vännen Renzo. Han är från Peru. Den här helgen är Amanda här och hälsar på. Hon gör sin läkarpraktik i Portugal men är från Brasilien. På mina kurser träffar jag också andra utbytesstudenter från Frankrike, USA och Australien. Och Karin från Chalmers i Göteborg. Mitt i all den smeten finns jag nu. En assyrier.

Jag trivs här nere i Milano. Det är mycket som händer hela tiden, mycket aktiviteter, mycket resor, mycket festande men självklart också en del plugg. Det är heller inte ett minus att våren redan är här. Men framförallt är det också nyttigt med ny erfarenhet. Jag läste nyligen att de studenter som har läst utomlands har bättre möjligheter att få högre lön. Även om inte det är det allra viktigaste så ger det självklart en indikation på vad din framtida arbetsgivare tycker är en viktig egenskap och erfarenhet hos dig. Så fundera gärna på det du också. Kanske är utlandsstudier någonting för dig trots allt.

Läs Peters blogg: http://petermilano.wordpress.com

Peter Butros