Afghaner i Sverige utgör drygt en bråkdel av antalet assyrier i landet, ändå är Svenska Afghanistankommittén en av de största biståndsorganisationerna i landet. Robel George Golo undrar hur det kommer sig att vi assyrier inte är lika duktiga på att hjälpa våra egna i hemländerna?

Förra året gav människor i Sverige fem miljarder kronor till välgörenhet. För att garantera att pengarna går till rätt mottagare väljer de stora hjälporganisationerna att sköta insamlingar via så kallade 90-konton. Enligt kontoreglerna får högst 25 procent av intäkterna gå till annat än kärnverksamheten – dvs själva ändamålet.

När det hålls galor med insamlingar till förmån för barn i tredje världen eller cancerforskningen visar det svenska folket att Sverige är ett land att räkna med. Men jag undrar om vi, det assyriska folket i diasporan, kan säga samma sak om oss själva.

2004 fick Svenska Afghanistankommittén i Sverige 5,7 miljoner enbart av Radiohjälpen. Afghanerna, vilka utgör drygt en bråkdel av antalet assyrier i Sverige idag, har en av de största biståndsorganisationerna i Sverige som hjälper och lobbar för afghaner i Afghanistan.

Man bör ställa sig själv frågan: hur kan en så liten skara invånare ha ett sådant inflytande? Svaret är enkelt – det handlar om prioritering. Genom att folket bryr sig, motiveras och inspireras andra till att bry sig lika mycket. Kanske är det därför Svenska Afghanistankommittén idag drivs enbart av svenskar.

Även assyrier borde bli bättre på att uppvisa ett generöst beteende gentemot våra egna biståndsorganisationer och hjälpa assyrier i hemlandet genom att bistå med hjälp eller stöd. 

Visst händer det att vi skänker bort pengar och kläder, och vi ger stöd. Men vi gör det oftast alltid i andra eller tredje led. Pengar som vi förmodligen aldrig skulle drömma om att ge bort till en handplockad organisation, spenderar vi med en axelryckning bort på en ny tröja, de senaste jeansen eller något annat statusförhöjande som gör oss glada åtminstone för stunden.

Motivet bakom våra handlingar är enkelt och vi har alla någon gång hört saker som: mångmiljonsvindel, bedrägeri, påhittade uppgifter, höga löner, det finns inga assyriska biståndsorganisationer med 90-konto mm.

Assyrier Utan Gränser är det assyriska folkets enda välgörenhetsförening med ett 90-konto. Endast de ideella föreningar, stiftelser och trossamfund som har godkänts som 90-kontoinnehavare av Svensk Insamlingskontroll, SFI, och granskas av SFI kan få ett sjusiffrigt 90-konto

Det är cirka 12 personer som arbetar på Assyrier Utan Gränser och de utgör ett väl sammansvetsat gäng. Alla arbetar frivilligt och alla medarbetare är engagerade och uppskattade av såväl gåvogivare som målgruppen. De sätter människan i centrum och de behöver hjälp för att fortsätta med det.

Biståndsverksamheten bedrivs i form av ett långsiktigt utvecklingsstöd med inriktning på bland annat utbildning, landsbygdsutveckling och jämställdhet.

Alla som vill kan hjälpa till och se till att Assyrier Utan Gränsers arbete fortsätter. Ditt bidrag har betydelse. Här kan du ge bort en julklapp som ger dig långvarig glädje och får dig att minnas vad julen verkligen handlar om.

Robel George Golo