Tidigt på lördagsmorgonen ljöd den assyriska nationalsången ”Dashte d’bakoba” genom Ektorpshallen, i Norrköping. ”Simele Cup” hade precis börjat. Namnet på turneringen hedrade de tusentals från byn Simele, Irak, som förlorade sina liv, i syfte att uppnå frihet år 1933.

Hela 15 lag från Göteborg, Södertälje, Eskilstuna, Linköping, Norsborg, Tensta, Västerås, Uppsala, Västra Frölunda och naturligtvis värdarna Norrköping, förberedde sig förväntansfullt inför dagens fotbollsturnering och senare samma kväll, även fest med Abboud Zazi.

Turneringens överraskning var på sätt och viss Uppsala laget, ”AkkadEmikerna”, studenter i Uppsala från hela Sverige, som deltog för första gången någonsin i ett assyriskt arrangemang. De var även vinnare av fair-play trofén, bland annat för att ha spelat en match med fyra tjejer i hela sex min med bara ett insläppt mål!

Linköping tog välförtjänt första platsen, tätt följda av Norrköping på en andra plats och Södertälje på en tredje plats. Förutom Hujådå, var även Norrköpings lokal-tv och lokal-tidning, samt även Suroyo TV på plats. Turneringen var tungt mediabevakad och jag fick intrycket av att turneringen var lite av en känd mini-händelse i staden med ca 8000 assyrier/syrianer.

Mellan varje match spelades ljuvlig musik i form av ”Khasade”, ”Nare ,nare” med flera, till ungefär 300 fotbollsspelare, funktionärer och publik. Stämningen på läktarna var i övrigt trevlig, med ”darbake” i famnen på sjungande och klappande ungdomar, så där på klassiskt assyriskt maner. Fair play nivån på varje match var inte sämre den heller, den var hög trots många spelsugna ungdomar.

Vid turneringens slut begav sig ungdomarna senare mot kvällen, välklädda och snygga, till festlokalen Borgen där festen skulle firas med dans och sång och priser skulle delas ut. Hujådå vill passa på att önska Norrköping ett stort grattis på sitt 30 års jubelium, må det bli 100 år till och även tacka för den enande fotbollsturneringen som samlat assyriska pojkar och flickor från hela landet.