Skandalen kring EU-parlamentarikerns konferens växer. Nu meddelar partiet Abnaa Alnahrain och kaldeiska kyrkan att de också bojkottar Brysselkonferensen nästa vecka.

Kritiken och bojkotten mot EU-parlamentarikern Lars Adaktussons (KD) konferens om Nineveslättens framtid växer. Konferensen som är planerad att äga rum 28-30 juni i EU-parlamentet i Bryssel är nu ifrågasatt av flera tunga aktörer.

Tidigare under veckan meddelade Assyrian Democratic Movement (Zowaa) att man beslutat att inte närvara med anledning av att konferensen har tagit en riktning som inte verkar i assyriernas intresse. Partiet är samtidigt den största kristna politiska organisationen i landet med parlamentsplatser både i Bagdad och i Arbil.

Under torsdagen kom ännu en kalldusch när den största assyriska kyrkan i Irak, den kaldeisk-katolska, meddelade på sin officiella hemsida att man hoppar av konferensen.

Under fredagen blev det klart att en tredje aktör lämnar när den politiska gruppen Abnaa Alnahrain med parlamentsplats i Arbil meddelade på sin officiella facebook-sida att man bojkottar konferensen. Liksom Assyrian Democratic Movement meddelar Abnaa Alnahrain konkreta politiska anledningar till sin bojkott.

”Vi har överraskats de senaste dagarna av utformningen av konferensen och av deltagarförteckningen och vi ser tecken på att man valt att avvika från vad man uppgav i början.” samt att : ”Vi tar avstånd och vägrar vara en del av ett event som ger legitimitet till sådana tendenser som inte är i vårt folks bästa intresse”, skriver partiet i sitt uttalande.

Genom ADM:s och den kaldeiska kyrkans avhopp har både det största irakiska kristna partiet och den största irakiska kyrkan vänt Adaktusson ryggen.

Hujådå erfar samtidigt att fler aktörer överväger att lämna konferensen som kritiserats för att vara utformad på ett sätt som gynnar det kurdiska styret i Norra Irak genom att stärka dess grepp om Nineveslätten.