I syrien har kurdiska YPG ockuperat fler assyriska byar och i Norra Irak har KRG infört extra skatter mot assyriska företagare.

I ett inslag i Assyria TV från den 26 juni avslöjas att den kurdiska milisen YPG har tagit över flera nya assyriska byar i Khabur-området. YPG var sedan tidigare installerad i fyra assyriska byar. Den kurdiska milisens framfart i Khabur verkar vara koordinerad med dawronoye-sektens framfart i området. De flesta byarna i området står tomma efter att befolkningen flydde en attack från den så kallade islamiska staten.

Khabur-områdets assyriska milis, Noture d khabur står handfallen inför den kurdiska ockupationen som har överlägsna styrkor. YPG har sedan tidigare mördat flera assyrier i syriska Assyrien och förtryckt assyrier och andra icke-kurder på olika sätt.

Under samma vecka avslöjade Assyrian Policy Institute att den kurdiska ockupationen i Irakiska Assyrien har infört särskilda tillståndsregler för företagare i stadsdelen Ankawa i staden Arbil. De nya tillståndsreglerna för Ankawa innebär i praktiken att assyriska företagare beskattas mycket mer än kurdiska företagare. Ungefär 80% av befolkningen i Ankawa är assyrier.

Båda händelserna pekar åter på ett återkommande mönster där kurdiska grupper förtrycker assyrier i syfte att driva ut ursprungsbefolkningen och kurdifiera nya områden.

Den svenska regeringen ger militärt bistånd till KRG i form av militära instruktörer. Vänsterpartiet med partiledaren Jonas Sjöstedt hyllar samtidigt öppet den kurdiska ockupationsmakten i Syrien och arbetar för att Sverige ska stödja den.