Fördel för NPU när milisgrupper tvingas bort från Ninevehprovinsen

Iraks premiärminister har beordrat alla milisgrupper i Ninevehprovinsen knutna till Hashd al Sha’bi, en sammanslutning av ett tiotal shiitiska miliser, att upplösas. Beslutet tillkännagjordes den 2 augusti och innebär att flera icke-assyriska milisgrupper som nästlat sig in i Nineveslätten sedan ISIS besegrats nu måste packa ihop och lämna området. Milismännen erbjuds att i stället bli ordinarie soldater i den irakiska armén och ställas under befäl av Nineveh Operations Command, som är militärledningsorganet för alla operationer i Ninevehprovinsen.

Beslutet berör dock inte Nineveh Plain Protection Units, NPU som får fortsätta att operera precis som tidigare. Det beror på att NPU redan i mars 2016 upptogs som officiell lokalstyrka kopplad till Nineveh Operations Command, alltså den irakiska armén och lämnade då all samhörighet med Hashd al Sha’bi.

För miliser som Babylonbrigaden och Liwa’ al shabak, båda shiitiska miliser som passade på att etablera sig på den norra delen av Nineveslätten innebär beslutet en dödsstöt. Båda miliserna har gjort sig skyldiga till trakasserier mot lokalbefolkningen och utgjort en källa av oro som hindrat assyriska familjer från att återvända.

NPU fortsätter därmed att stärka sin ställning på Nineveslätten. Det enda kvarstående hindret för att NPU ska ta över säkerheten på hela Nineveslätten är den kurdiska ockupationsmilisen peshmerga på den norra delen av Nineveslätten.