Sommaren 2024 ser ut att bli ett år med flera sommarläger. Såväl medlemsföreningar som Unga Assyrier i Sverige (UAS) har planerat sommarläger för ungdomar och barn.

 

Sommarläger har historiskt varit en populär och uppskattad aktivitet och planeringen går nu för full fart för att säkra årets sommarläger. Ett av årets sommarläger, ”Assyria Youth Camp”, planeras av assyriska familjer hemmahörande i de assyriska föreningarna i Stor-Stockholm, i samarbete med Assyriska Riksförbundet.
Initiativet bakom lägret har tagits av familjerna som själva en gång i tiden varit deltagare på läger och därigenom insett värdet och vikten av assyriska sommarläger och hur de varit ett viktigt inslag i att skapa en stark identitet, fina minnen och gemenskap.

Lägret kommer att hållas mellan 5-11 juli 2024 och är uppdelat i två olika läger. Ett läger för barn mellan 7-12 år den 5-8 juli (Fre-Mån) och ett annat läger för ungdomar 13 år och uppåt den 8-11 juli (Mån-Tor).
Platsen för båda dessa läger är Botvidsgården, som ligger i Trosa, nära Stockholm.

Anmälan till lägret kan göras via Assyria Youth Camps hemsida.

Även ungdomsförbundet UASUnga Assyrier i Sverige – har planerat för ett sommarläger, Shamiram, som förväntas äga rum mellan 12-16 juli i Kloten lägret (Sävenäsvägen 1, Kopparberg). Organisationen, som bildades för blott 5 år sedan, har hunnit få ett starkt växande medlemsantal samt lyckats anordna flera aktiviteter så som veckoslutskurser, hemlandsresa med mera. Nu är det äntligen dags för det första sommarlägret anordnat av UAS vilket också är ett av deras verksamhetsmål.

Så här skriver UAS själva om Shamiram-lägret:
”På ungdomslägret kan deltagarna träffas, lära sig nya saker och skapa minnen för livet. Utöver olika aktiviteter och vänskapsband, får de även möjligheten att utforska och bevara sin assyriska kultur, historia, traditioner och språk. Det är en spännande och berikande upplevelse där de kan växa personligt, socialt och kulturellt samtidigt som de skapar starka band med andra deltagare. Att lära sig mer om sin kultur och språk kan stärka ens identitet och ge en djupare förståelse för ens rötter. Det är verkligen en fantastisk resa att vara en del av ett ungdomsläger som främjar både personlig utveckling och kulturell bevaring”

Årets sommarläger gästas även av assyrier från Danmark tillhörandes organisationen ”Kristelig assyrisk barn- & ungdomsförening” som kommer med cirka 20 deltagare.

Länk till anmälan hittar ni här.

 

 

Missa inte årets sommarläger!
Missa inte den aktivitet som fått många unga assyriers identitet att skapas, formas och frodas!