KD-politikern Lars Adaktusson anklagas för en fortsatt anti-assyrisk linje.

Den senaste kritiken mot Adaktusson kom efter en debatt-artikel i Svd där han argumenterar för en frizon i Gozarto, syriska Assyrien. Inlägget bemöttes av Assyria-TV:s redaktör Dikran Ego som anklagade KD-politikern för att utnyttja assyriernas skyddsbehov för att rättfärdiga kurdiskt övertagande i Gozarto.

Efter att under flera år ha bojkottat Assyria-TV valde Lars Adaktusson kort efter sammandrabbningen i SvD att debattera frågan i den assyriska tv-kanalen. Under debatten slog Adaktusson ifrån sig anklagelserna om att vara pro-kurdisk. Han erkände det faktum att kurdiska grupper utsätter assyrierna för ett systematiskt och etniskt motiverat förtryck.

Debatten i Assyria TV fick dock motsatt effekt än den Adaktusson hade hoppats på. Flera bedömare synade hans strategi och pekade på att hans erkännande av kurdiska brott mot assyrier under Assyria-TV intervjun inte finns att finna i hans officiella texter eller den politik han för. Dessutom motsade han sig själv på ett avslöjande sätt. I SvD argumenterade han för en de facto kurdisk zon med argument om att ”de kristna” behöver skydd, medan han i Assyria TV intervjun tvingades erkänna att mycket av förtrycket mot ”de kristna” kommer från de kurdiska grupperna.

Adaktussons anti-assyriska linje kritiserades på nytt i en debattartikel publicerad av SVT opinion efter hans debatt i Assyria-TV.

En lång rad assyriska organisationer och personligheter har de senaste åren kritiserat Lars Adaktusson för att föra en anti-assyrisk linje och för att ha lierat sig med dawronoye-gruppen, en prokurdisk marionettgrupp skapad av PKK på 80-talet.