Inför starten på en ny fotbollssäsongsäsong ser en av skribenterna på Hujada.com tillbaka på fotbollsåret som gått. Här kommer hans reflektioner i form av fotbollens årskrönika 2010.

Vid säsongens sista match stod det klart att Assyriska FF hamnat på en fjärde plats, strax nedanför kvalstrecket. En god placering som vilken klubb som helst med samma förutsättningar skulle vara nöjd med. Det är också något vi bör vara, även om målsättningen var att ta sig tillbaka den fotbollens finrum, Allsvenskan.

Redan när säsongen var i sin linda var känslan att slumpens skördar mer än något annat skulle avgöra vilka lag som skulle få ta ett steg upp i tabellen. Lagen ömsom vann och ömsom förlorade mot varandra till synes kors och tvärs i tabellen och många klubbar var länge med och stred om topplaceringarna. Fortsatt spel i Superettan är därför inget som grämer mig.

När man ser tillbaka på fotbollsåret som gått så går det inte komma ifrån bortgången av bröderna Eddie och Yaacoub Moussa, en händelse som skakade inte bara Assyriska FF utan sände chockvågor ut i samhället. Yaacoub ställde ofta upp för klubben och Eddie var en fotbollsidol för många unga, fostrad i klubbens ungdomslag. Eddie utmärkte sig med sin snabbhet och kämparvilja och var en fröjd att se på planen. Han hann också med att uträtta en hel del delikata saker på planen. Vem minns inte rysaren i Jönköping 2009 där Eddie och Xhevdet skickade AFF till kvalmatchen mot Allsvenskan?

Minnesmatchen tillägnad bröderna Moussa, där AFF tog emot Sundsvall på hemmaplan, är en av de mest berörande som spelats på svensk mark. Klubben och Zelge Fans anordnade en värdig inramning som också var nödvändigt för lagets möjlighet att gå vidare. Minnena från den matchen bär man med sig många år framöver.

Supporterklubben är ett viktigt stöd för laget, men också en stämningshöjare för publiken under matcherna. Deras ständiga sjungande och trummande, liksom den fotbollsglädje som skaps på gräset värmer i skuggan på Jallavallens hemmaläktare. Sen är den rödvita publiken på Södertälje fotbollsarena något utöver det vanliga. Inte minst visar hemmamatchernas facit vad den ivrigt hejande hemmapublik gör för laget. Och var hittar man annars en publik som genomgående året ut applåderar den spelare man tillägnat den 18:e matchminuten? Det är inte utan anledning som Xhevdet Llumnica, som avgjort flera viktiga matcher för Assyriskas räkning, i sitt avsked tackar Zelge Fans och kallar dem för Sveriges bästa fans.

Samtidigt som Assyriska FF fått axla manteln som alla assyriers landslag så har också en rad nya favoriter seglat upp. Assyriska BK i Göteborg biter sig kvar i division 2 utan att behöva kvala. Så sent som förra året klättrade man upp i tabellerna och efter ett år då man samlat på sig erfarenheter satsar man vidare mot division ett och eliten i fotbollens Sverige. Även i de lägre tabellerna gör de assyriska lagen bra ifrån sig. Här kan exempelvis Assyriska IK i Jönköping nämnas, ett lag som vinner sin serie i division 6 tack vare en helhjärtad satsning de senaste åren.

Titeln som årets assyriska fotbollslag kammar Assyriska IF i Norrköping hem. Klubben har gått från klarhet till klarhet under hela 2010 och radat upp den ena övertygande segern efter den andra. Efter att ett par gånger ha varit framme och nafsat på avancemang klarade man i år av att säkra steget upp till div 2 långt innan säsongen var över. En eloge till klubben för ett väl genomfört fotbollsår.

År 2010 är numera lagt till handlingarna och vi har trätt in i ett nytt år. Rikar Norling kan fotboll och bygger det rödvita laget dag för dag. Att både Andreas Haddad, som publiken tog till sitt hjärta, och Xhevde ”X-man” Llumnica, en matchavgörare av rang, har gått vidare för spel på annat håll är naturligtvis ett avbräck. Samtidigt finns det mycket att se fram emot. Succémålvakten Oscar Berglunds gör comeback i det rödvita lagets målbur, kapten Göran ”Ashur” Marklund blir bara vassare med åren och unge talangen Mikael Ishak har stor potential.

Runt om i Svea rike så går det bra för de assyriska lagen, så det finns mycket att se fram emot och vara stolta över för alla assyriska supportrar runt om i landet. Inte heller att förglömma, vi är fortfarande regerande mästare i Södertälje