Selected Poems är malfono Gabriel Aframs senast utgivna bok. I boken har Afram valt ut sexton av sina assyriska dikter och översatt dem till svenska. Gabriel Afram: ”Jag har aldrig tidigare vågat mig på en svensk översättning.”

I mitten av oktober förra året anordnade Assyrien Kulturcenter i Botkyrka en kulturafton med teater utan rekvisita. Ensemblen bestod av Sven Wollter, Maria Johansson, Elisabeth Korndahl och Mousa Elias som framförde underhållning som var baserad på kulturella verk som Gilgamesh, Shakespeare och Gabriel Afram. ”Ett skådespel som framfördes på ett fantastiskt vackert sätt”, rapporterade Viktoria Soma till Hujada.com.

Selected Poems består av ett urval av dikter skrivna på assyriska. Upprinnelsen till översättningen till tre av Gabriel Aframs dikter var när han fick frågan om han kan tänka sig att översätta sina dikter till svenska. Dikterna skulle användas till den uppmärksammade kulturaftonen i Assyrien Kulturcentret.

– Jag har aldrig tidigare vågat mig på en svensk översättning, säger Gabriel Afram.

Gabriel Afram berättar att han känner sig mer hemma på assyriska men inte svenska och allra minst att kunna översätta dikter.
Afram övertalades till slut att göra ett försök. Tre dikter blev det: Orörda källor, Ett brev till ett nyfött barn och Mänsklighetens drömmar. Skådespelarna Elisabeth Korndahl, Maria M. Johansson och Sven Wollter reciterade dikterna i turordning i föreställningen.

Dikterna var mycket uppskattade av åhörarna. Gabriel Afram berättar att den respons och uppmuntran han fick av skådespelarna och åhörarna på plats gjorde att han övervann sin rädsla att försöka översätta några andra dikter till svenska.

– Sammanlagt blev det 16 dikter i fri översättning. Fler blev det inte. Jag insåg att jag misshandlade originalen och därför avstod jag, säger Afram.

Köp boken


Boken Selected Poems kostar 100 kr och finns att köpa på Assyriska Riksförbundets kansli på Hantverksvägen 2 i Assyriska kulturhuset i Södertälje. Du kan också mejla din beställning till kansliet@hujada.com. Vänligen skriv ned alla dina personuppgifter och notera att fraktkostnad tillkommer.