Ninor Garis frågar Nisha Besara, en assyrisk krönikör på Aftonbladet, varför inte assyrier nämns i någon av hennes krönikor nu när vi assyrier behöver medial uppmärksamhet som mest.

Jag börjar bli trött på det här. Inte en enda (!) av dina krönikor berör assyrier. Här klagar jag och hundratals assyrier, däribland assyriska ledare, över att media hänsynslöst vägrar rapportera om det som händer assyrier i Irak. Vi hotar med att bojkotta licensavgiften och kräver och kämpar för att media skall rapportera någonting om assyriernas situation i Irak. Vi (eller i alla fall jag) blir överlyckliga om bara en liten tidning skriver en ynka liten notis om det som händer i hopp om att någon skall läsa det och få upp ögonen för det som händer. Hur stor koll har du själv egentligen?

Du som krönikör i en av Sveriges mest lästa tidning får chansen att skriva om precis vad du vill men väljer fortfarande att skriva om tråkig svensk politik i varje krönika. Det räcker! Du fick idag (2006-12-16) tillfället att få din krönika publicerad på en lördag, som är en av de dagar då ”Aftonbladet” har flest läsare, och du väljer att skriva en krönika om att man borde lyssna på nobelpristagaren Yunus. Visst, man borde lyssna på honom, men varför skriver du inte om att man måste lyssna på assyrierna rop på hjälp? De slaktas. Hör du dem inte?

Du har chansen att få tusentals människor att förstå vad som händer ditt folk i Irak. Du har chansen att påverka och öppna deras ögon. Utnyttja det! Nyligen skrev Dilsa Demirbag-Sten en krönika om folkmordet på armenierna där hon, ännu en gång, uteslöt assyrierna som offer. En nära vän till mig ringde dig angående detta och talade om vad Dilsa sysslar med, och ditt svar blev – ”jag kan inte hjälpa dig”. Jaha, är det inte din ensak eller? Är det vårt folk mer än ditt?

Vi behöver all hjälp och uppmärksamhet vi kan få. Även om våra chanser att Seyfo erkänns, eller att vi får leva som ett fritt folk i våra hemtrakter, är små, så är det viktigt att vi gör allt för att dessa chanser ska bli verklighet. Och du har makt. Makt att påverka. Jag och utan tvivel många därtill är stolta och glada över hur långt du har kommit. Du är en förebild för tusentals unga assyrier här i Sverige, däribland mig själv. Men jag hoppas du inte glömt vem du är eller din möjlighet att hjälpa ditt folk.

Bollen ligger i dina händer Nisha. Kasta inte bort den.