På en resa tillbaka till föräldrarnas födelseland fick ett grupp assyriska ungdomar en tankeställare. I sydöstra Turkiet fick dessa ungdomar, som är födda i Sverige, för första gången se hur deras jämnåriga bodde och levde. Väl hemma i Sverige bildade de föreningen Assyrier Utan Gränser, vars ändamål är att förbättra livsvillkoren för assyrier i hemlandet.

Sedan starten i februari i år har föreningen hunnit skicka ett, så kallat, ”skolpaket” till barnen i byn Bsorino. ”Skolpaketet” bestod av pennor, böcker, fotbollar, kläder, väskor och annat nyttigt för barn i sin jakt efter utbildning. Man har även hunnit samla in nallebjörnar – tillsammans med mat och medicin – som skall skickas till assyriska flyktingbarn i Damaskus, Syrien. Hujada.com fick en kort pratstund med Nisha Kurt och Ninos Kurt, som båda är ledamöter i styrelsen för Assyrier Utan Gränser.

-Det hela började med Assyriska Ungdomsförbundets hemlandsresa på sommaren-06, då sjutton ungdomar besökte sina föräldrars hembyar i sydöstra Turkiet. Det första vi slogs av var att människorna där delade samma kultur, språk och religion som oss. De var vi, fast där nere. Det var en ovanlig känsla, börjar Nisha ivrigt.

 -Efter att ha sett levnadsstandarden bland våra egna kände man att detta var ett ouppklarat projekt. Vid återträffen i Sverige beslutade några från gruppen att försöka hjälpa de behövande där nere på något sätt, fortsätter Ninos.

Vid den tiden tänkte ungdomarna inte på att bilda förening. Nisha berättar att man såg de konkreta fallen som akuta. Som till exempel att försöka hjälpa de fotbollsfrälsta ungdomarna som de träffat där nere. Det var femton ungdomar som delade på en usel grusplan och en halvtaskig boll. Det var först efter återträffen som ungdomarna bestämde sig för att försöka konkretisera sina idéer.

Varför är det viktigt att ge en gåva till er?
-I det stora hela handlar det om att hjälpa till att förändra människors liv till det bättre, sammanfattar Nisha.

-Bara ett par hundra kronor kan göra hur mycket som helst och vi kan hjälpa till mycket mer än vi anar. Det gäller att tänka positivt, och inte ”det hjälper ändå inte”. Dessutom finns det inte så många assyriska organisationer som hjälper våra flyktingar, till exempel de från Irak. Det finns några stycken, men ingen av dem innehar ett 90-konto, säger Ninos.

Vad är ett 90-konto?
-Ett 90-konto är ett konto som börjar på siffrorna ”90” och är något som kännetecknar de flesta seriösa välgörenhetsföreningar. Det är inte lätt att få ett 90-konto för att det ställs en del krav på den som ansöker om ett. Man kanske ska nämna att vi ständigt är granskade av SFI, Stiftelsen För Insamlingskontroll, svarar Ninos med allvar i rösten.

– Ett av kraven är att 75% av de pengar vi lyckas samla in skall, oavkortat, gå till välgörande ändamål och om man inte följer kravet får man inte behålla 90-kontot. Assyrier Utan Gränser är den enda assyriska föreningen som har ett sådant konto. Ett 90-konto ger bidragsgivaren trygghet, säger Nisha stolt.

Vad är det som driver er?
-Det faktum att man ser snabba resultat av ens arbete, säger Nisha snabbt.

-Jag instämmer helt. När man ser glädjen, hos framförallt barnen, sporras man ännu mer, fortsätter Ninos

Vad är era framtida planer?
-På kort sikt vill vi tillsammans med AASS – Assyrian Aid Society Sweden – hjälpa flyktingarna i Syrien, genom att samla så mycket pengar som möjligt eftersom deras situation anser vi vara mest akut. På lång sikt vill vi att folk ska känna igen oss bara igenom att höra vårt namn, typ som Läkare Utan Gränser, och veta att vi är en förening att räkna med, säger Ninos.

Hur många julklappar skall ni handla i år? 
-Förra året köpte jag många och dyra julklappar till alla, men i år ska jag köra med ”tanken- som- räknas”- konceptet. Men jag hoppas att folk inte ska tolka mig som snål, säger Nisha och skrattar gott.

-För min del blir det nog det vanliga, jag kommer att köpa enkla julklappar till den närmaste familjen, säger Ninos.

Några avslutningsord?
-Läs Nuri Kinos ”By God – sex dagar i Amman”, säger Nisha allvarligt med blicken fäst på min penna.


FAKTA ASSYRIER UTAN GRÄNSER


Assyrier Utan Gränser, som grundades februari 2007, är en ideell förening som arbetar för det assyriska folket i hemlandet. Med ”hemlandet”, menar man inte bara Turabdin i sydöstra Turkiet, utan även nuvarande Syrien, Irak, Libanon och Iran. Föreningen är partipolitisk och religiöst obunden och leds av sju assyriska ungdomar runt om i landet. Besök gärna föreningens hemsida för att läsa mer och göra det Du kan för det assyriska folket i nöd.