Under första halvan av serien förberedde sig Assyriska för bortamatcherna genom att träna på naturgräs. När sedan serien vände skippade tränarna naturgräset helt. Detta kan vara orsaken till det klena resultatet i bortamatcherna efter att serien vänt. Nu återgår tränarna till de gamla rutinerna.

Inför returmötet mot BK Häcken fick Assyriskas hemmaarena nytt konstgräs. Det nya gräset var av den senaste generationen konstgräs och med andra ord mest likt naturgräs. Dessutom hade Assyriska gjort sitt bästa resultat på just det underlaget, när man bortaslog en av seriefavoriterna, Örgryte, med hela 4-0.

Man vann också sin första match, den mot Häcken, på det nya underlaget. Efter den matchen slutade laget att träna på naturgräs inför bortamatcherna. Detta är säkert inte den enda faktorn till de sämre resultaten i den andra halvan av serien, men det är kanske en faktor man inte kan bortse ifrån.

Under första halvan av serien spelade Assyriska sju matcher på naturgräs, man vann tre, spelade tre oavgjorda och hade endast en förlust. Under andra halvan av serien har man hunnit med fyra matcher på naturgräs. Då har det blivit tre förluster och en seger. Procentuellt sett förlorade laget, under första halvan, endast 14% av matcherna, medan man i nuläget ligger på 75%.

Även målproduktionen har sjunkit från 1,6 mål/per match till 0,75 mål/per match. Det som är ännu mer skrämmande är snittet för insläppta mål som gått från 0,7 insläppta/match till hela 2,0 insläppta/match.

Självklart spelar många andra faktorer också in, men underlaget kan vara det som utgör den största faktorn. Inför de två återstående bortamatcherna mot Mjällby och Landskrona kommer Assyriska att återigen träna på naturgräs.