Robert Hannah, riksdagskandidat för Folkpartiet! I tisdags var du och EU-ministern, Birgitta Ohlsson, inbjudna på ett assyriskt homeparty för kvinnor hos den assyriska entreprenören Sandy Staifo…

..Hur gick det?

Det gick jättebra – assyrier gillar att debattera och det märktes väldigt väl. Sandy Staifo var en fantastisk värd som öppnade upp Café Husaren för vår skull och bjöd på fika.

Vad pratade du och Birgitta Ohlsson om?

Birgitta höll ett brandtal om hur svenska kvinnor har krossat glastak historiskt men även hur man arbetar än idag för att uppnå jämställdhet mellan könen. Hon uppmanade deltagarna att ta plats – i politiken, som egenföretagare, i familjen – och hur man gör det utan att kompromissa med kärleksliv och familj. Jag talade om bristen på assyriska kvinnor inom svensk politik och all förlorad politisk kraft när vi tappar (minst) hälften av vår kompetens och styrka. 

Hur många var där och vilka assyriska frågor var extra högljudda?

De var runt 30 kvinnor som lyssnade på Birgitta. Några av de frågor som lyftes var varför många assyriska kvinnor inte kallar sig feminister, könsroller inom den assyriska gruppen, varför inte kvinnor har ledande roller i föreningslivet, hur kyrkan påverkar kvinnors vilja att göra karriär och även att det finns stora skillnader på hur mycket frihet assyriska tjejer har.  

Vad tyckte ministern om det assyriska homepartyt?

Jag tror att Birgitta lärde sig mycket om de frågor som assyriska kvinnor brottas med och jag tror hon gillade att assyriska kvinnor inte är rädda för att debattera. Inom vårt parti är vi vana att diskutera RUT, delad föräldraförsäkring, kvotering till bolagsstyrelser och andra mer konkreta frågor. Under samtalet blev det mer fokus på kvinnans roll i den svenskassyriska gruppen och hur man förenar två identiteter – svensk och assyrisk.

Det är inte långt kvar till valdagen nu. Du står på plats nummer 5 på Folkpartiets riksdagslista i Göteborg och behöver cirka 1500 röster för att kryssas in. Hur går det med kampanjandet?

Kampanjlandet går framåt – jag kampanjar på nätet, delar ut material och tar debatter för mitt parti. Jag har även ett assyriskt kampanjteam och försöker nå ut till så många assyrier i Göteborg som möjligt. Vi kommer kämpa för att nå de kryss jag behöver fram till valet. Om någon är intresserad av att vara med och kampanja så är man varmt välkommen att kontakta mig. 

En sista hälsning till de assyrisksvenska väljarna?

Ställ krav på att det parti som du kryssar har en god agenda för assyrier. Se även till att kryssa en politiker som du tror på. Kryssa inte enbart en svenskassyrisk politiker bara för att de är svenskassyrier. Välj politiker som kommer vara öppna med sin assyriska identitet och driva assyriska frågor – som till exempel Yilmaz Kerimo (S), Isak Betsimon (MP) och Ninos Maraha (FP). Ibrahim Baylan (S) blir assyrier igen två veckor innan varje val – det är att lura assyriska väljare. Se även till att kryssa personer som driver assyriska frågor – det kan även vara etniska svenskar som Mats Perstoft (MP) och Fredrik Malm (FP).