Socialdemokraterna försöker nu desperat hantera frågan om Seyfo och på olika sätt bearbeta besvikna väljare. Bland annat ska utrikesministern besöka Södertälje och kommunen där planerar nu helt plötsligt en ceremoni för Seyfo.

Socialdemokraterna verkar ha uppfattat situationens allvar efter beskedet att regeringen inte avser ratificera riksdagens erkännande av Seyfo. En serie av händelser avslöjar en tilltagande desperation hos partiledningen och särskilt socialdemokraterna i Södertälje.

Den 9 maj avsatte utrikesministern cirka en halvtimme av sin tid under ett besök i Göteborg till att träffa företrädare för medlemsorganisationer i Assyriska riksförbundet och diskutera Seyfo-frågan.

Under förra veckan kontaktade tjänstemän på Södertälje kommun Assyriska riksförbundets kansli inför ett evenemang som kommunen helt plötsligt vill anordna för att uppmärksamma folkmordet, trots att minnesdagen för Seyfo redan har passerat i år. Riksförbundet har avböjt att medverka i evenemanget.

Under veckan avslöjade SVT Södertälje att utrikesminister Margot Wallström kommer att besöka Södertälje med anledning av Seyfo-frågan.

Hujådå erfar samtidigt via flera olika källor inom Socialdemokraterna att partiet oroar sig för att tappa röster i Södertälje kommun, Botkyrka kommun och Göteborgs kommun med anledning av statsministerns besked att hans regering inte avser erkänna folkmordet och göra det till en utrikespolitisk fråga på dagordningen. Oron är särskilt stor bland S-ledningen i Södertälje där en mobiliseringskampanj bland svensk-assyriska väljare i samband med valet skulle kunna leda till att Socialdemokraterna förlorar makten i en av Stockholms största kommuner.