Lennart Warring och Taina Kantola är två eldsjälar som arbetar ihärdigt för att lyfta fram och sprida kunskap om assyrisk mytologi och mystiken som omger dem. De är mer kända från den senaste översättningen av Gilgamesheposet år 2001. Deras senaste bok heter Inanna – Skymningens drottning, och kommer ut den 16 november 2011. Fehmi Barkarmo har intervjuat Lennart inför den kommande bokreleasen.

Assyrien har ett stort kulturarv av myter och berättelser som än idag slår den moderna litterära världen med häpnad då de ofta behandlar filosofiska idéer och existentiella frågor som även dagens människa brottas med. Boken Inanna – Skymningens drottning är en bok i den andan.

Vem är Lennart Warring? 

– Jag har tidigare arbetat som studierektor och lärare på Insitutet för analytisk psykologi. Jag har också  tidigare varit lärare och doktorand i Filmvetenskap. Nu arbetar jag som författare, översättare, föredragshållare och dokumentärfilmare.

Du och Taina Kantola har skrivit boken Inanna, som är den sumeriska versionen av Ishtar. Vad handlar boken om?

– Boken handlar om den sumeriska gudinnan Inanna som assyrier kallade Ishtar. Vi har översatt berättelser och hymner om Inanna från sumeriska till svenska som ursprungligen var skrivna med kilskrift på lertavlor för omkring 4000 år sedan. Förutom enskilda berättelser om Inanna, innehåller boken också berättelserna om kärleken mellan gudinnan och herdekungen Dumuzi som assyrier känner under namnet Tammuz. Vi har utifrån de bevarade berättelsena kunnat återge den heliga brölloppsritualen mellan gudinnan och kungen som uppfördes som en ritual med dans och sång varje nyår. För första gången i modern tid kan nu läsare följa ritualen från början till slut. I boken ingår även berättelsen om Inannas nedstigning till Underjorden där hon möter sin syster Ereshkigal som är härskarinnan över dödsriket. Inanna dör i Underjorden men återuppstår på tredje dagen.

Vilken målgrupp har boken och vad vill du förmedla till läsarna genom boken?

– Målgruppen är alla som tycker om bra berättelser med historiska motiv. Trots att berättelserna är urgamla är de fortfarande aktuella till sitt innehåll. De handlar om kärlek, vänskap, makt, trohet och otrohet och om livet och döden. Berättelserna är både underhållande och tragiska och innehåller även stor dramatik. Många av texterna var ursprungligen skrivna som sånger medan andra texter består av dialoger skrivna i episk poetisk form. Syftet med boken har varit att sprida kunskap om Assyriens forntida kultur och dess högtstående litterära arv. Vi har velat göra historien levande gnom att översätta berättelserna till ett läsbart och njutbart språk som både är troget originalet men också förmedlar stämningen i dessa urgamla berättelser. 

Du har tidigare tillsammans med Taina Kantola gjort en modern översättning av Gilgamesheposet. Du har även gjort andra arbeten om och kring den gamla assyriska -sumeriska kulturen och mytologin. Vad är det som driver dig att gräva så djupt som du gör i Assyriens gamla kultur och mytologi?

– Det som driver mig är att den assyrisk-sumeriska kulturen var så högt utvecklad vetenskapligt, filosofiskt, litterärt och andligt och att så få människor känner till det. Det känns som jag har till uppgift att sprida kunskaper om detta till människorna idag. Detta gör jag med stor glädje då jag uppskattar den gamla kulturen mycket. 

Har du några framtida arbeten som du planerar att utge i bokform?

– Ja, Taina och jag håller på att skriva en bok som heter Filosofins gryning. I denna bok lägger vi fram bevis för att det fanns en mycket högt utvecklad filosofi i Assyrien långt före den grekiska filosofins uppkomst. Vi visar också att en del filosofiska idéer som vi tar för grekiska egentligen var assyriska till sitt ursprung. Omkring 75 procent av boken är färdigskriven. Vi skriver den på svenska men vi hoppas också kunna göra en engelsk översättning eftersom vi vill att denna kunskap ska spridas internationellt. 

Vad vill du säga till våra läsare om den assyriska kulturen och mytologin?

– Att läsa den sumeriska och assyriska litteraturen och myterna är inte bara en resa tillbaka till forntiden utan är också en inre resa där livets grundläggande frågor ställs. Genom läsningen kan man än idag få vägledning och tröst under svåra tider. Det har jag själv upplevt många gånger.

En särskild premiär för boken kommer att hållas söndagen den 4 december klockan 17.00 i Assyriska Kulturföreningen i Botkyrka, Hödersväg 17 Norsborg, där även Augin Kurt Haninke kommer att berätta om och signera sina nyutgivna böcker.

Faktaruta:

Bokens titel: Inanna – Skymningens drottning
(Stockholm: Bokförlaget Atlantis, 2011)

Boken kan beställas från:

www.bokus.com
www.adlibris.com
www.bokia.se

Fehmi Barkarmo