Idag kl. 16:45 smäller det på Stockholms stadion! Under 90 minuter drabbar Assyriska FF och hemmaspelande Djurgårdens IF samman i den sista och avgörande kvalmatchen. I potten hägrar en plats i fotbollsveriges absoluta finrum, Allsvenskan.

Särskilt DIF gick hårt ut i media före onsdagens batalj, en haussning som inte alls motsvarade deras prestation på planen. I den första kvalmatchen kopplade ju AFF med sin 2-0 seger greppet om DIF. Sedan dess har det varit ovanligt tyst från lagen inför slutkampen.

När det gäller laguppställningarna så kan ändå bakslag konstateras hos båda lagen. I AFF hindras spelmotorn Stefan Batan och backklippan Pierre Bengtsson från spel på grund av skador. Även DIF är skadedrabbat och måste ses som ett hyfsat vingklippt lag. Till detta kommer att DIF under senare år haft svängdörrar till spelartruppen.

Kvalmatchernas sammanvägning av poäng och mål förtjänar ett särskilt omnämnande. AFF går segrande ur kvaldramat och tar den allsvenska platsen omedelbart om inte DIF vinner med två mål eller fler. Ligger vid fulltid poängen och målskillnaden, inkluderat den första kvalmatchen, lika så räknas varje mål på bortaplan dubbelt upp vid en sammanräkning av den totala målskillnaden. 

DIF måste alltså göra två mål för varje mål som AFF gör idag för att rädda sig kvar i allsvenskan. Det blir en svår uppgift. Med sig har AFF nämligen ett försvar som imponerade starkt sist lagen möttes. Fredrik Samuelsson gjorde inte en miss, Martin Lorentzson var oerhört spelstark och var och en av Lamin Conatehs jätterensningar var guld värd. Lägg därtill att det rödvita målet vaktas av en mur förklädd till målvakt med namnet Oscar Berglund.

Ligger den sammanlagda poängen och målskillnaden ändå lika vid fulltid (t.ex. 2-0 till DIF) så spelas en förlängning om 2×15 minuter. Där räknas varje mål som ett, oavsett vilket lag som gör det. Görs inget eller samma antal mål i förlängningen så avgörs matchen genom straffsparkar.

Trots att AFF spelade ut den allsvenska klubben i det första kvalmötet ska inget tas för givet. DIF är starka på hemmaplan, men oavsett den fördel de menar att naturgräs innebär så kan DIF räkna med en tuff match. AFF kommer bland annat med en stark anfallstrupp till matchen. Lagkaptenen Göran Marklund, kvicke Eddie Moussa, derbyvinnaren Xhevdet Lumnica och hårdskjutande Dennis Östlundh är några av de som kommer att anfalla hemmalagets målkasse.

I skrivandets stund väntar rödvita supportrar runt om i Sverige på att få fylla bilar, bussar och tåg med destinationen Stockholms stadion. Även förväntansfulla assyriskasupportrar från utlandet är på väg till riket för att skrika sig hesa när de hejar fram sitt favoritlag i jakten på en plats i Allsvenskan.