Igår kom Margareta Viklund till Assyriska föreningen i Södertälje för att berätta om sin resa till Irak. Syftet var främst att studera hur folket har det där och vilka behov det assyriska folk har i Irak, för att sedan kunna samla in projektmedel för att tillgodose behoven.

Viklund berättade om den politiska diskrimineringen mot assyrierna och sabotaget mot assyriernas olika projekt och organisationer. Det är inga roliga nyheter som hon kommer med. Det enda positiva som hon berättade om var att folket fortfarande inte gett upp och kämpar för sina rättigheter.

– Det de saknar dock är pengar och lokaler som de kan arbeta i, sade Viklund.

Hon berättade om kvinnornas kamp för att säkra utbildning och omvårdnad för sina och framtidens barn. Hon berättade om vilka krafter som försöker motarbeta vårt folk, såsom kurdiska KDP och med sina försök att tysta ner assyrierna och försöka muta assyrier för att infiltrera infiltrera sina egna organisationer, såsom till exempel kyrkan.

På frågan om vad kan vi här i Sverige, och i väst, kunna göra för att hjälpa vårt folk i Irak, svarar hon:

– Vi ska samverka, sätta oss ner och fundera över våra mål och möjligheter för att kunna nå dessa mål. Att vakna upp och stå enade gör oss starkare. Att hålla kontakten med folket där och titta på vilka möjligheter det finns att får hjälp ner dit.

För att läsa mer om SKA – Svenska kommittén för assyrier – och SKAs olika projekt kan ni besöka hemsidan. Här finns ockå Viklunds detaljerade rapport från hennes resa till Irak.