Efter Assyriska riksförbundets debattartikel i Aftonbladet har många svensk-assyrier kritiserat partiet för att mörka kurdiska gruppers förtryck av assyrier.

Alltfler riktar nu kritik mot Vänsterpartiet och dess ledare Jonas Sjöstedt för att stå på förtryckarnas sida i den pågående konflikten i nordöstra Syrien.

Efter Assyriska riksförbundets replik i Aftonbladet där man kritiserade partiets skönmålning av den kurdiska terrorgruppen YPG har V ledaren vägrat svara på frågor från assyriskt håll. Hujådå erfar att Sjöstedts pressekreterare har meddelat Assyria TV att V-ledaren är otillgänglig för en intervju.

Istället har en av partiets ledamöter, Tony Hadddou, besvarat Assyriska riksförbundet. Ett intentsägande svar där Haddou inte har några synpunkter på den kurdiska gruppens systematiska förtyck av assyrier med mord, attacker, hot och godtyckliga arresteringar, en behandling av assyrier som han beskriver som ”progressiv”.

Haddou fick genast mothugg på sociala medier där flera personer pekade ut hans ihåliga argumentation och desperata försök att mörka det kurdiska förtrycket.

Haddou valdes in i riksdagen under senaste valet och har aldrig talat om assyriernas utsatthet, varken i media, motioner eller på något sätt visat intresse för en av världens mest utsatta folkgrupper, trots att hans parti hävdar att man alltid står på de svagas sida.

Vänsterpartiet har varit tysta när kurdiska grupper i Syrien som partiet stöttar, har mördat den assyriska ledaren David Jendo, attackerat assyriska skolor och utfört en rad övergrepp som dokumenterats bland annat i denna rapport av assyriska konfederationen i Europa.