Den kurdiska milisen i syriska Assyrien kidnappade under veckan en präst och medlemmar ur den assyriska Sootoro-styrkan. Händelsen ägde rum i staden Derik och är ett i raden av övergrepp mot assyrierna.

Flera assyrier i syriska Assyrien kidnappades av kurdisk milis i måndags. Sargon Khouri Shamoun, ledare för styrkan Sootoro, Ahiqar Rashid ledare för dess politiska gren, prästen Gabriel Dawud samt en grupp beväpnade medlemmar från den assyriska styrkan kidnappades av den kurdiska milisen som är knuten till PKK.

Prästen var sänd av den assyrisk-ortodoxa patriarken för att undersöka situationen för assyrierna i Derik och andra städer. Information om prästens resa hade delgets både den syriska regimen och kurdiska grupper för att undvika missförstånd. Sootoro-styrkan utsågs till att följa med honom under hans rundresa.

Sent på fredagen genomförde Assyria TV en intervju med Ahiqar Rashid som berättade om händelsen.

– På måndagen runt lunchtid åkte vi ut från Qamishli med prästen i riktning mot Derik. Vi passerade flera kurdiska check-points utan problem. Inne i Derik besökte vi först prästens syster och hennes familj. Plötsligt omringades huset av ett tiotal beväpnade kurder. De var väldigt agressiva och skrek: ”Vad gör ni här, varför har ni kommit hit”.

Ahiqar berättar att en spänd situation uppstod och att de blev hotade:

– En av kurderna sa; ”jag har två handgranater här. Jag kan spränga upp er här allihopa så att era kvarlevor fastnar i taket”. Det här sa han medan vi försökte förklara vårt ärende. Inne i huset fanns kvinnor, barn och äldre. Vi förstår inte det här hatet de har mot oss. De var totalt respektlösa och skrek mot prästen, berättar Ahiqar.

– En grupp dawronoye kom och frågade kurderna vad som pågick. De blev tillsagda att hålla käften. De behandlades som skit trots att de arbetar åt kurderna.

Assyrierna blev sedan bortförda av de beväpnade kurderna, som vid denna tidpunkt hade fått förstärkning. Assyrierna fördes till ett hus som fungerar som fängelse.  De frigavs framåt kvällen samma dag efter intensiva telefonkontakter mellan olika parter.

– De kom och sa till prästen att han var fri att gå men han vägrade. ”Jag går inte härifrån utan de som är med mig. Antingen släpper ni alla eller ingen”, sa prästen, enligt Ahiqar.

Trots vackert tal om demokrati och ömsesidig respekt mellan olika folkgrupper har de kurdiska grupperna som befäst sin makt i nordöstra Syrien utsatt assyrierna för flera övergrepp. Bland annat har assyriska affärsmän blivit hotade och tvingade att överlämna sina rörelser till kurder.

I programmet på Assyria TV framför Ahiqar Rashid hänsynslös kritik mot de assyrier som han menar sålt sig till kurderna.

– Dawronoye har sålt sig själva och sitt folk för pengar. De är förrädare!

Dawronoye-sekten har som Hujådå tidigare rapporterat bildat en rivaliserande milis med hjälp av PKK-knutna kurdiska grupper. Sekten är ökänd för sina manipulativa sätt och propaganda.

– Är detta demokratin kurderna talar om? Vi har inte sett något som liknar demokrati. Som assyrier upplever vi bara förtryck, de förtrycker oss. De assyriska partier som säger annat ljuger!, dundrar Ahiqar.