Assyriska riksförbundet har synts och hörts i bland annat tv-programmet SVT Opinion Live rörande situationen i syriskockuperade Assyrien.

Assyriska riksförbundets ordförande Kara Hermez medverkade i det direktsända programmet SVT Opinion Live under torsdagen. I programmet debatterades den kurdiska milisen YPG:s övergrepp mot assyrier och mördande av assyriska ledare.

”Vi måste förstå att kurderna inte endast är offer i det här utan även förövare genom YPG-milisens övergrepp mot assyrier, sa Hermez och tillade bland annat: ”kampen mot IS utnyttjas av YPG som en täckmantel för att förtrycka assyrier och andra”.

SVT nyheter har sedan dess följt upp debattprogrammet med en artikel som belyser frågan som debatterades.

Den kurdiska milisgruppen YPG som är PKK:s syriska gren har styrt syriskockuperade Assyrien med järnhand sedan 2012. Gruppen har mördat den assyriska ledaren David Jendo den 22 april 2015 i Khabur och avrättat assyriern Gaby Henry Dawud mitt på ljusa dagen i Kamishli den 16 januari 2016. YPG står även bakom den grova misshandeln  av Rashid Isa, ordförande för assyriska modersmålslärarnas institut den 22 september 2018, för att denne hade vägrat implementera den av YPG/PYD påtvingade kurdiska läroplanen i assyriska skolor. Dessa attacker utgör endast ett fåtal exempel på det systematiska förtyck som beskrivs i denna rapport av Assyriska konfederationen i Europa.