Assyriska Kulturföreningen i Södertälje inviger sina nyrenoverade lokaler med tre dagar fulla av kulturella aktiviteter och en sprakande fest.

Det har tagit ungefär fyra år för föreningen att göra i ordning sina lokaler efter de två bränderna under 2009 och 2010. Ingen har gripits för bränderna som polisen misstänker var anlagda.

Den mödosamma processen att sanera och renovera den stora byggnaden har tagit längre tid än man först trodde och kostat betydligt mer än beräknat.  En person som har följt processen på nära håll är Hammurabi Bahe, tidigare styrelseledamot och nu ordförande för föreningen. 

– Att åter ha en funktionell byggnad har kostat oss oerhört mycket, inte bara ekonomiskt utan även mentalt och verksamhetsmässigt. Vår verksamhet har drabbats väldigt negativt. Nu kan vi äntligen blicka framåt och satsa på verksamheten, säger han.

För att fira att föreningens hem är färdigt bjuder man på en hel helg med aktiviteter. Från fredag den 4:e oktober till söndag den 6:e bjuder föreningen på teaterföreställningar, filmvisning, konstutsätllning, barnaktiviteter och naturligtvis en storslagen fest. Aktiviteterna är öppna för både medlemmar och andra intresserade. 

– Assyriska Kulturföreningen ska blomstra på nytt, vi har visat att vi kan ta oss igenom en väldigt tuff period tillsammans, starkare och mer beslutsamma, säger Hammurabi Bahe.