Mousa Elias älskar sina vänner. Det märks. Minst lika mycket älskar publiken Mousa Elias. Med klara toner och stämda strängar ger han oss det bästa av musikens världar. Under mångkulturell festival som arrangerades i Södertälje den 13 februari är det svårt att bestämma vilken musik, vilket solo, vilket instrument som ska utnämnas till favorit. Det är omöjligt att välja – publiken älskade allt.

När Skandinaviens toner möter Mesopotamiens uppstår, bokstavligt talat, ljuv musik. Mousa Elias och hans renommerade vänner låter dessa musikvärldar interagera och samspela med varandra. Resultatet är makalöst. Som åhörare är det svårt att tro att nästkommande stycke kan överträffa det föregående. Motsatsen bevisas gång på gång.

Spelman från Dalarna, musikanter från Mesopotamien och instrument från Assyrien står för aftonens magi. Solisterna och orkestern består av inte mindre än 20 personer. Språken, melodierna, känslorna; inget snålas det med från scenen. Det sjöngs om smärtan att förlora någon man älskar och om glädjen inför bröllop. Det är vardagens små mödor som mödrars vyssning för barn som ska somna och större umbäranden som att ej låta hoppet gå förlorat vid mödosam vandring. Det är sakralt och profant. Livets sötma och sälta – som sällan tar steget långt ifrån varandra – närvarar under hela konserten. 

Allt detta till fotbollslaget Assyriska FF:s ära. Det är nämligen en välgörenhetskonsert där alla intäkter går till detta älskade lag. Med detta vinner Mousa Elias och den fantastiska skara musikanter han fört till Mor Jacobs katedral publikens gunst.

Musikens gränslöshet blir som allra bäst manifesterad när Sofia Berg-Böhm tar ton till några av våra mest folkkära stycken, på assyriska! Publiken jublar av förtjusning, publiken klappar takten, publiken sjunger med. Mousa Elias gärning är så mycket större en stundens fundraising. Han utvecklar – notera, utvecklar, inte bara bevarar – assyrisk musik och musikkonst samt befäster dess ställning på musikvärldskartan. 

Denne folkkäre musikkonstnär är inte bara oudproffs, Kungliga Musikhögskolan- pedagog och fantastisk entertainer. Han är också en institution för assyrisk musik. Det är därför kvällen avslutas med stående ovationer och gränslösa hyllningar. Lika mycket kärlek som Mousa Elias ger, får han också tillbaka. Det är ljuv musik i allas öron.

Berolin Deniz