Den assyriske musikern Gabi Mushel Shamun har gått ur tiden. Gabi Shamun berikade den assyriska musikkulturen med sitt oudspelande och komponerande. Gabi gick hastigt bort av en hjärtattack den 3:e november 2007. Han blev 53 år gammal.

Gabi Mushel Shamun föddes 1954 i Qamishlo i nordöstra Syrien efter att föräldrarna hade flyttat in till staden från byn Gerke-Shamo. Ursprungligen kommer hans familj från byn Ehwo i Turabdin. Grundskolan gick han i Qamishlo och vid den moderna västassyriska folkmusikens barndom, när han själv var en tonåring, började Gabi att spela på instrumentet oud (orientalisk luta).

Hösten 1972 bildades föreningen Brödraskapet av Mor Yaqub av Nsibin i Qamishlo. Denna förening gav den assyriska folkmusiken möjligheter för nya talanger inom musik, sång och dans. Gabi Shamun var en av många unga aktiva assyrier som tillbringade mycket tid i föreningen för att utveckla den assyriska musikkulturen framåt och sprida den.
Med tiden avancerade Gabi i sitt spelande och kom att även spela på jumbush (banjo) och gitarr.

Enda musikinspelningen som vi känner till från denna tid där Gabi Shamun medverkar i är en demoinspelning från sommaren 1973 av en sång komponerad av musikern och kompositören Gabriel Asaad, som då också vid denna period gav Gabi en del lektioner i musik. Sången hette O habibto shafirto (“O älskade fina”, text av poeten George Shamoun). Gabi Shamun spelade jumbush, Gabriel Asaad fiol, Riyad Nasrallah dragspel, Nabil Fatho darbuke och Sardanapal Asaad sjöng. Inspelningen var bara en demo och spreds därför aldrig (kort tid efteråt byttes texten ut mot Tuma Nahroyos dikt Sawka gdome).

Gabi Shamun framträdde så småningom på scen i fester med, förutom en del av redan nämnda namn, andra assyriska musikpersonligheter från den tiden; George Chachan, Jalil Maiilo, Jan Karat, Elias Dawud, Hanna Maqdisi Elias, Toni Husni och andra.
Musikinspelningar av fester gjordes, men dessa har antingen tappats bort eller fallit i glömska hos ägarna av rullbanden (tekniken som användes då vid inspelning).

År 1975 började Gabi Shamun studera den klassiska orientaliska och turkiska musiken i Istanbuls musikhögskola med oud som primärt instrument. 1979 färdigutbildad och bland de främsta på musikhögskolan, återvände han till hemstaden Qamishlo där han kunde fortsätta vara aktiv i den assyriska musikens utveckling som musiklärare och musiker i konserter och fester.
I mitten av 1980-talet tonsatte han en rad texter av George Shamoun som handlar om världsfreden och om olika traditionella riter ur våra seder (sånger med anknytning till påsk, jul och liknande). Sviten kom att bilda en barnmusikal som vid ett framträdande skulle bli en vacker tavla, men den hann aldrig bli uppsatt och framförd. Man kan höra Gabi Shamun sjunga och spela en bit ur musikalen i en intervju med honom av Gabriel Afram för radioprogrammet Qolo i februari 2005.

1986 bosatte sig Gabi Shamun i Sverige men återvände igen till Qamishlo efter fyra år. Hemma i Qamishlo lärde han ut musik under början av 1990-talet i det lokala nygrundade musikinstitutet tillsammans med George Chachan och andra musiklärare.

1991 släpptes Jan Karats album Qolo da shlomo w hubo som Gabi medverkade i som oudspelare och musikalisk ledare. Han medverkade även som kompositör till en av albumets låtar; Qolo d habibtaydi (“Min älskades röst”, text av Jan Karat).

1997 emigrerade Gabi med familj till Bremen i Tyskland där han fortsatte att bo till sin bortgång. I Bremen kom han att bli aktiv i olika orkestrar. 2002 släpptes ett album av sångaren Michel Jaddo. Albumet som heter Shnighutho (“Kärlek”) innehåller 8 låtar, alla komponerade av Gabi Shamun till texter av olika textförfattare. Låtar som Qritho (“By”) ur albumet visar prov på Gabi Shamuns skicklighet på att komponera klassisk assyrisk musik.

Gabi Shamun bar på ett ansvar att hela tiden arbeta för den assyriska musikens framtid. Han talade om vikten om att värna om den assyriska musiken och att unga assyriska musiker bör hämta inspiration från kyrkans skalor och toner istället för att ta från icke-assyrisk musik och därmed sätta icke-assyrisk prägel på den assyriska musiken.
På senare år arbetade Gabi med att spela in ett album till olika textförfattares texter. Tyvärr blev han aldrig klar med den. Hans söner vill nu dock fortsätta arbetet med att färdigställa det och ge ut det någon gång.

Musikern Gabi Shamun var en utmärkt oudspelare och perfekt musiker (en av få utbildade assyriska musiker). Han var alltid uppriktig när någon ville ha hans åsikt om musik och tummade aldrig på kvalitén. Säkert var hans höga kvalitetstänkande en av orsakerna till att han inte hann producera mer. Samtidigt var han väldigt ödmjuk som person och älskad av sin omgivning. Han blev 53 år gammal och lämnade efter sig inte bara en sörjande familj med två söner, utan också ett musikarv som vi inte bör glömma bort. Begravningen hölls den 9 november i Bremen. Hans bortgång är en förlust för den assyriska musikkulturen och det assyriska folket.

Assyriska Riksförbundet beklagar sorgen och skickar sina djupaste kondoleanser till Gabi Shamuns familj.