Traditionellt har assyrier haft sportsliga framgångar inom fotboll, men det har alltid också funnits framgångsrika assyrier i andra sporter. Under senare år har det skett inte minst inom olika kampsporter, som Namrod Bissos mästerskap i jiujitsu nyligen.

Den senaste stora assyriska framgången inom detta område kom för en dryg vecka sedan då Namrod Bisso blev Europamästare i brasiliansk jiujitsu (BBJ). BBJ är en kampsport som i början av 1900-talet utvecklades i Brasilien från judo. Sedan början av 1990-talet har den spritt sig snabbt över världen och sedan år 1996 har det arrangerats världsmästerskap. Samma år kom BBJ till Sverige.

Namrod Bisso – ibland också kallad Nam Bisso – är en 31-årig assyrier från Australien där BBJ är en relativt populär sport. Man kan ju undra över att en person från Australien blir Europamästare, men precis som i vissa andra sporter är Europamästerskapet i BBJ öppet också för icke-européer. I det senaste mästerskapet deltog tävlanden från hela världen och tävlingen kallades också ”Öppna europeiska mästerskapet”. Bisso tävlar i klassen lättvikt, brunt bälte.

Naramsin Besara som bor i Södertälje är kusin med Namrod Bisso. Han och en annan släkting från Sverige samt två släktingar från Tyskland åkte ner till Lissabon för att stötta Bisso. Det stödet räckte ända fram.

– Namrod har tävlat i flera år och har vunnit en del. Det här var dock hans största framgång hittills, berättar Naramsin. Han gick fyra matcher och vann alla överlägset. Det är ju roligt när en släkting klarar sig bra i det han gör. Och det är kul för alla assyrier med idrottsframgångar, avslutar Naramsin Besara.