Den 5:e februari 1930 avled en av den moderna assyriska nationens fäder och stora tänkare – Naum Faiq. Nästa år har 80 år passerat, något de assyriska förbunden i Sverige tillsammans vill uppmärksamma och hedra. Men minnesdagen, som kommer att hållas söndagen den 7:e februari i Linköping, blir då lite annorlunda men desto mer aktningsvärd.

Till minne av Naum Faiq (eller Naum bar Elias, Bar Yacoub Pallakh, som är hans födelsenamn) har den assyriska rörelsen utropat den 5:e februari, hans dödsdag, till Naum Faiq dagen. Denna minnesdag hyllas han med tal och dikter, men tyvärr han denna dag blivit en fråga om rutin de senaste åren där Naum Faiqs idéer hamnat i periferin.

Assyriska Ungdomsförbundet såg detta problem redan år 2002 då de anordnade en respektabel minnesdag med följande grund (ur tidigare ordförande Abraham Staifos veckobrev 2002):

En dag som denna ska användas till att diskutera Naum Faiks idéer, jämföra och debattera. Den femte februari ska vigas åt intellektuella diskussioner kring ideologi, dagens politiska situation och assyriernas framtid med avstamp i Naum Faiks tankar.

På söndag den sjunde ska vi anordna en annorlunda minnesdag. Efter högtidstalen kommer vi att hålla en öppen paneldebatt. Så bör malfono Naum Faik hedras, med vitatlitet och nya tankar. Därför får inte längre Naum Faiks dag innehålla någon form av sorg. Det ska vara en dag av kraft och givande debatter.

Den högt vördade journalisten och författaren dog ensam och fattig i USA. Kanske en större symbol än vi anar för vårt folks tragiska historia.
Efter 50 års förfall rustades hans grav nyligen upp. Så måste vi göra också med hans visioner.

Så i år går alla tre förbund, Assyriska Riksförbundet (ARS), Assyriska Kvinnoförbundet (AKF) och Assyriska Ungdomsförbundet (AUF) under en snarlik paroll tillsammans – inte för att det är osedligt, utan för att den är betydande.

Så var med oss söndagen den 7:e februari i Linköping för att hylla Naum Faiq och för att debattera och diskutera hans idéer och den assyriska rörelsens framtid.


Av AUF, ARS & AKF