En dag för hela familjen utlovas när Akitufirandet går av stapeln nu på söndag. Lek och skoj för de små, grill och alkoholfria drinkar och en scen fylld av skönsjungande artiser.

På söndag firas det assyriska nyåret, Akitu, i Assyriska Kulturhuset i Södertälje. Barnprogrammet börjar kl. 12 och barnen bjuds på hoppborg, ansiktsmålning och annat skoj. Programmet på scen inleds kl. 14. Scouterna från S:t Jacob kommer att spela, en barnkör från Assyriska föreningen i Stockholm kommer att sjunga och det blir också en kort teaterpjäs, Tammuz u Ishtar. Därtill uppträder flera sångare.

Ashur Bet Sargis har en lång och framgångsrik musikkarriär bakom sig och är still going strong. Han föddes i Irak, men har bott större delen av sitt liv i USA. Sedan 1970-talet har han gett ut skivor och turnerat i flera länder. En av hans större hits är Dashta D’Nineveh från 2008.

Habib Mousa behöver ingen närmare presentation. En levande legend som under lång tid berikat otaliga assyriska tillställningar med sin sång.

Ilona Danhos karriär är inte lika lång, men den pekar spikrakt uppåt. Hon har studerat musik i Damaskus och Bryssel och har sedan hon flyttade till Sverige trollbundit sin publik här med sin starka röst. Förutom sångare är hon också slagverkare och behärskar instrument som marimba, vibrafon och pukor.

Emanouel Bet Younan är en väletablerad artist inom den assyriska musikscenen. Född i Irak har han bott i många länder. Efter flytten till USA har sångarkarriären tagit fart. Han är känd för sina starka sånger med nationalistiskt budskap.

Nagham Adwar Mousa kompletterar den musikaliska kvintetten som underhåller publiken på Akitufirandet. Hon kommer från en familj med många framstående musiker, är född i Khabur och bor numera i Sverige.

Det blir alltså högklassigt program och SMHI har dessutom lovat fint väder. Både hjärtat, hjärnan och magen kommer att få sitt: det bjuds på fika, fruktbuffé och alkoholfria drinkar – gratis. Upplagt för folkfest.

Mer info om firandet finns här.