På söndag 8 februari blir det omväxlande program då Naum Faiqs minne hedras på en kulturafton i Assyriska Kulturhuset i Södertälje. Armeniens ambassadör talar och Linda George & Bashar Yuhanon sjunger.

Den assyriske nationalikonen Naum Faiq avled den 5 februari 1930. Den dagen eller en närliggande dag firas hans minne av assyrier i hela världen. Så sker också på flera orter i Sverige. I Göteborg uppmärksammas Naum Faiq på lördag och i Jönköping på söndag. Vid bägge tillställningarna föreläser forskaren Nineb Lamassu. Också på söndag hålls ett evenemang i Göteborg med Seyfotema.

I Södertälje ordnas en kulturafton i Assyriska Kulturhuset på söndag kl. 16. De uppskattade artisterna Linda George och Bashar Yuhanon uppträder. Förutom att fira minnet av Naum Faiq uppmärksammas också att Assyria TV verkat i tre år. Journalisten Augin Kurt Haninke kommer att tala om ”En TV-kanal i Naum Faiqs anda.”

Festen i Södertälje besöks också av Armeniens Stockholmsambassadör Artak Apitonian som talar över rubriken ”Våra gemensamma utmaningar”. Assyrier och armenier i Sverige har samarbetat i flera år, framför allt i folkmordsfrågan. Att Sveriges riksdag i mars 2010 erkände folkmordet på armenier, assyrier och pontiska greker berodde i hög grad på ett gemensamt lobbyarbete av företrädare för dessa folkgrupper.

Artak Apitonian är det självständiga Armeniens första ambassadör i Sverige. Han blev chef för den nyöppnade ambassaden ifjol. Apitonian är född 1971 och har tidigare bland annat verkat som utrikespolitisk rådgivare till Armeniens president.

Förutom sång och tal bjuds det på annat progam. Det finns möjlighet att fika och en lekhörna för barnen. Olika utställare säljer böcker, konst och souvenirer.