Akitufirandet i Södertälje hade allt: mycket folk, god stämning, fina tal, bra artister. Och det hela kröntes med en verklig fotbollsfest på kvällen.

Solen sken inte, men det var varmt och uppehållsväder och många hade sökt sig till Assyriska Kulturhuset i Södertälje på söndag för att fira det assyriska nyåret Akitu. Redan från klockan 12 vimlade det av barn som roade sig i hoppborgen, med ansiktsmålning och med annat skoj.

Klockan 14 inleddes programmet med att scouter från S:t Jacobs kyrka spelade utanför Kulturhuset och sedan tågade festpubliken in där de hälsades välkomna och fick ta del av ett omfattande program. Kulturhuset var helt smockfullt med folk och flera hundra rymdes inte in utan höll fest utanför. De som var inne i kulturhuset fick höra tal av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (s) samt riksdagsledamöterna Kerstin Lundgren (c), Birgitta Ohlsson (L) och Göran Pettersson (m).

Tyvärr hade Ashur Bet Sargis insjuknat men de övriga artisterna – Ilona Danho, Emanouel Bet Younan, Nagham Adwar Mousa och Habib Mousa – sjöng så att folk helt spontant började dansa. Habib Mousa fick motta Assyrien Kulturcenters kulturpris. Efter att festen var slut sökte sig många till fotbollsarenan där en publik på 5 500 personer såg Assyriska FF besegra Dalkurd med 2-1. Kulturfest och fotbollsfest på samma dag.

En av de festdeltagare som hade åkt längst väg var Savina Dawood från Erbil, Irakiska Assyrien. Hon hade klätt upp sig i traditionell assyrisk dräkt och kände sig hemma.

– I Irakiska Assyrien firar vi Akitu på väldigt speciellt sätt. Vi börjar i Nohadra (Dohuk) och fortsätter sedan i tolv dagar på olika orter. Jag visste att det inte skulle vara likadant här, men det var ett härligt firande som hade samma känsla som det jag är van med från Irak. Sen var det fantastiskt med fotbollsmatchen på kvällen, en riktig upplevelse.

Sargon Hawsho från Botkyrka deltog i firandet med fru och fyra barn.

– Det var väldigt trevligt, bra program för både barn och vuxna. Barnen tyckte det var jättekul och förlustade sig med att hoppa runt, teckna och annat. Det var roligt att träffa många bekanta. Det var mycket folk så jag träffade bekanta från Göteborg och Jönköping som man annars inte träffar så ofta.

Sargon tycker ändå att vissa saker kunde funka bättre.

– Programmet var lite väl långt, inte minst för barnen. Sen kunde det ha varit mer aktiviteter för barnen. Och när vi skulle få oss något att äta fick vi vänta i kön i 45 minuter. Det kunde vara mer försäljare av mat så skulle det löpa smidigare.

Ninva Bahno från Göteborg firade Akitu för första gången någonsin.

– Jag vet inte varför, men jag har inte tidigare gått till ett Akitufirande. I år var det i första hand matchen som jag lockades av, men sedan fick jag festen också som bonus.

Och vad tyckte du om festen?

– Det var jättetrevligt, jag blev riktigt imponerad. Det var god stämning, det var sjukt mycket folk och de hade kommit från olika håll, det hela var välorganiserat och det var program med bra blandning av musik och tal. Det var mitt första Akitufirande, men absolut inte mitt sista.

En som också trivdes i vimlet var Per Hägglund från Södertälje. Han upplevde firandet som ytterst lyckat.

– Ett fantastiskt firande och ett verkligt styrkebevis för det assyriska folket. Som alltid yppersta kvalitet på artistiska och musikaliska framträdanden – en ynnest att få lyssna till en legend som Habib Mousa. Särskilt glädjande också med de många viktiga publikationer som nu ges ut av Riksförbundet och andra – man får hoppas att de når många läsare. Riksförbundet och Ungdomsförbundet med flera organisationer förtjänar allt beröm för ett allt igenom förstklassigt arrangemang!

Per ser det framgångsrika Akitufirandet som en del av en assyrisk renässans.

– Det var hoppfullt med så enastående god uppslutning särskilt från ungdomen, där sällsynt lovande talanger nu träder fram i rask följd. Tänker nu allra senast på den fenomenalt begåvade Gabriel Beth Malkuno som trätt fram som en debattör av allra främsta nationella och rentav internationella rang. Sammanfattningsvis blev firandet ett strålande kvitto på en verklig assyrisk renässans, som vi nu bevittnar. Akitu är utan tvivel en av årets allra viktigaste dagar för varje sann Södertäljepatriot och för alla dem som står det assyriska folket nära.