I en insändare från 22 december, med rubriken ”Glöm inte ditt folk, Nisha” frågar Ninor Garis, varför assyrier inte nämns i Nisha Besaras artiklar. Här svarar Nisha på Ninors frågor.

Hej Ninor och tack för ditt brev. Du skriver att inte en enda av mina krönikor ”berör assyrier” och att jag skriver om ”tråkig svensk politik”. Svensk politik påverkar alla som bor i det här landet och jag ser inte oss assyrier som en isolerad enklav i vårt nya hemland. Mina texter om exempelvis integrationspolitik, flyktingmottagande och diskriminering berör oss i allra högsta grad.

Aftonbladets ledarsida har i uppdrag att följa nyhetsflödet och aktuella händelser (även om det finns ett visst mått av frihet att skriva om saker som är mer ”tidlösa”) och jag ser mig som en del av ledarredaktionen, inte som assyriernas representant på Aftonbladet. Du har dessutom fel i att jag får skriva ”vad jag vill” på ledarsidan. Det är inte så det fungerar, inte på någon tidning, inte på någon redaktion. Allt är ett lagarbete, som dessutom är nyhetsinriktat. Även om jag önskar att assyriernas situation i Irak ansågs vara av större allmänintresse, kan du inte belasta mig för att så inte är fallet.

För mig är det oerhört viktigt att varje individ får vara sig själv och föra sina egna kamper, utan att bli anklagad för att strunta i den assyriska saken. Jag tror starkt på att bara genom att vara mig själv och delta i det dagliga offentliga samtalet, uppmärksammar jag mitt folk. Jag har en möjlighet att påverka tusentals människor genom att finnas och synas i offentligheten, även om det inte är i den riktning du vill. Jag syns på ledarsidan, i teverutan, hörs i radion och har daglig kontakt med människor som mejlar och ringer mig.

Jag hoppas att jag genom mitt arbete kan visa assyriska ungdomar i allmänhet och assyriska tjejer i synnerhet att man kan gå sin egen väg, att man inte behöver följa en mall eller känna press på sig att alltid föra en ”assyrisk” kamp. En sådan konformism som du ger uttryck för hämmar oss mer än utvecklar som folkgrupp. Alla assyrier kan inte passa i din mall, Ninor. Och det måste vara okej.

Med hopp om fortsatt dialog,

PS. Vad gäller ditt svar på Dilsa Demirbag-Stens artikel om folkmordet, gav jag er utförliga råd för att öka chanserna att få en replik publicerad. DS